Thursday, December 2, 2021
Jurnalism corect


Nicușor Dan: Sunt sute de hectare de spațiu verde pe care primarul general și primarii de sector vor să le distrugă

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 3 iulie 2020 Etichete: , ,

Candidatul opoziției la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan,  i-a acuzat, vineri, pe primarul general PSD, Gabriela Firea, şi pe primarii de sectoare social-democraţi că doresc să distrugă „sute de hectare de spaţiu verde” din Bucureşti, prin Planurile Urbanistice Zonale pe care le-au pregătit.

„Am adus o planşă în care tot ce vedeţi cu roşu însumează sute de hectare de spaţiu verde pe care primarul general PSD şi primarii de sectoare PSD doresc să le distrugă, să dispară din Planul general urbanistic al Bucureştiului. Sunt sute de hectare care, prin planurile urbanistice zonale de sector, aceste spaţii urmează să fie distruse, în condiţiile în care avem un raport al Institutului de Sănătate Publică care spune că, în medie, bucureştenii pierd 4 ani din viaţă din cauza afecţiunilor medicale generate de poluarea atmosferică, în condiţiile în care România tocmai a fost condamnată de Curtea de justiţie a UE pentru poluarea din Bucureşti, în condiţiile în care au crescut afecţiunile cardiace, în special la vârstnici, în condiţiile în care au crescut afecţiunile respiratorii la copii. În toate aceste condiţii, administraţia publică din Bucureşti, Primăria Generală şi cele 6 sectoare controlate de PSD doresc distrugerea spaţiilor verzi”, a afirmat Nicuşor Dan, la o conferinţă de presă, ţinută pe malul lacului Colentina, citat de AGERPRES.

Nicușor Dan a prezentat situaţia Planurilor Urbanistice Zonale propuse de primarii de sector.

„Din punct de vedere juridic care este situaţia? Avem un PUZ sector 1, din fericire, instanţa a blocat procedura de aprobare a acestui PUZ sector 1 în care erau prevăzute construcţii inclusiv în pădurea Băneasa şi în Parcul Herăstrău. PUZ sector 2 este elaborat, nu a fost votat încă de Consiliu General. PUZ sector 3 a fost suspendat de instanţă. Tocmai instanţa a considerat că este nelegal ca un teren care are destinaţia de spaţiu verde să i se schimbe destinaţia în teren construibil. Pentru sectorul 4 a fost aprobat doar un PUZ pentru zona de sud, care este şi el contestat în instanţă. PUZ sector 5 a fost votat în urma cu aproximativ 10 zile de Consiliul General şi e în procedura de verificare de către prefectul municipiului Bucureşti. Sper ca prefectul să îl atace, la rândul său, în instanţă. PUZ sector 6 a fost votat acum câteva luni şi este, la rândul lui, contestat în instanţă. Suntem, deci, în situaţia în care cetăţenii şi ONG-urile din Bucureşti se mobilizează pentru a lupta împotriva planurilor pe care Primăria le face împotriva lor şi nu pentru locuitorii din Bucureşti”, a susţinut Nicuşor Dan.

Nicușor Dan a menţionat că este vorba fie de parcuri care sunt deja amenajate, cum ar fi Parcul Herăstrău, Parcul Sebastian şi Pantelimon, unde o parte urmează sau sunt propuse a deveni construibile, fie de zone care, în Planul Urbanistic General, au destinaţia de spaţiu verde şi în aceste planuri urbanistice zonale de sector urmează să devină zone construibile.

„Avem un exemplu. În spatele Stadionului Ghencea avem un teren viran de peste 20 de hectare care figurează încă din anul 2000 în Planul Urbanistic General ca pădure urbană şi este exact ce lipseşte locuitorilor din zona Ghencea, locuitorilor din zona Rahova – Ferentari care au un deficit mare de spaţiu verde. Avem o dezvoltare accentuată în zona de sud, care merge către Popeşti. E foarte bine că se dezvoltă oraşul în acea zonă, poate că ar trebui să fie şi nişte creşe şi nişte grădiniţe, dar oamenii nu vor avea un parc în apropiere”, a explicat Nicuşor Dan.

Candidatul susținut de PNL și USR PLUS a mai susţinut că este nevoie de spaţii verzi în Bucureşti şi în condiţiile în care nu toate familiile îşi permit să plece în fiecare weekend pentru a scăpa de poluare.

„Problema este că nu e natural ca un locuitor al unui oraş să îşi dorească să fugă din oraşul ăsta în weekend. Şi avem această oportunitate extraordinară, în condiţiile în care avem Parcul Herăstrău care supraaglomerat, ca toate celelalte parcuri în weekend, avem această oportunitate extraordinară de a amenaja malurile lacurilor ca locuri de recreere, de promenadă pentru piste de biciclete, pentru practicarea sportului, pentru divertisment, adică ceea ce te face pe tine, ca bucureştean, să iei autobuzul în loc să iei maşina să te duci la mare sau la munte în weekend”, a mai spus Nicușor Dan.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW