Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Nicuşor Dan propune ca Dumitru Prunariu să primească titlul de cetăţean de onoare al Capitalei

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 26 iulie 2022

Primarul Generalal Capitalei, Nicușor Dan, propune acordarea titlului de cetăţean de onoare al municipiului Bucureşti lui Dumitru-Dorin Prunariu, în următoarea ședință a Consiliului General al Municipiului București (CGMB), care va avea loc vineri, 29 iulie, începând cu ora 10:00.

Propunerea a fost înaitnată PMB de către Asociația Cadrelor Militare Femei în Rezervă și Retragere Ecaterina Teodoroiu,

„Având în vedere activitatea de prestigiu a domnului Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat vreodata în spațiul cosmic, ramânând în spațiu timp de 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.

Realizarea cu succes a zborului cosmic a fost recompensată prin decorarea cu cele mai înalte ordine ale României, dar și prin recunoașterea de asociații/societăți Internaționale de prestigiu în domeniu. Este reprezentantul permanent al Asociației  Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE) la sesiunile Comitetului ONU pentru Explorarea în Scopuri Pașnice a Spațiului Extraatmosferic
(COPUOS), de asemenea reprezintă Guvernul României la sesiunile Comitetului ONU pentru Explorarea în Scopuri Pașnice a Spațiului Extraatmosferic (COPUOS)”, se arată în proiect.

Acordarea titlului de cetăţean de onoare al municipiului Bucureşti reprezintă o recompensă simbolică, fără implicaţii la bugetul local.

La data de 14 mai 1981, Dumitru-Dorin Prunariu a devenit primul și singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. A participat la misiunea SOIUZ 40 din cadrul programului spațial „lntercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.

„Născut pe 27 septembrie 1952 la Brașov, de profesie inginer aeronautic, a fost pe rând ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președintele Consiliului de ne-militarizare a spațiului cosmic din cadrul ONU. În prezent, are gradul de general-locotenent în rezervă.

La momentul zborului, Dumitru Prunariu a fast cel de-al 103-lea cosmonaut al lumii; de atunci numărul cosmonautilor a crescut la peste 450. Acest zbor de importantă epocală pentru România a situat-o în clubul select al țărilor participante direct la explorarea Universului și totodată atestă tradiția contribuțiilor marilor înaintasi români la zborul omului printre stele.

Pentru realizarea cu succes a zborului cosmic Dumitru Prunariu a fast decorat cu cele mai înalte ordine ale României și URSS. Din punct de vedere material, pentru realizarea sa istorică, Dumitru Prunariu a primit ca recompensă echivalentul a trei salarii sub formă de primă, acordată de ministrul Apărării și a fost înaintat cu un an înainte de termen la gradul de căpitan.

În anul 1992, la propunerea sa, a fost înființată Agenda Spațială Română. Prin decizia guvernului, Agenda reprezintă România pe linie de activități cosmice la ONU, în relațiile cu agenții internaționale sau naționale, că de exemplu: Agenția Spațială Europeană, NASA, CNES etc”, conform sursei citate.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: mainnews.ro/nicusor-dan-propune-ca-dumitru-prunariu-sa-primeasca-titlul-de-cetatean-de-onoare-al-capitalei/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *