Thursday, May 30, 2024
Jurnalism corect


Nicușor Dan propune acordarea titlului de excelență post-mortem disidentului anticomunist Gheorghe Ursu

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 27 martie 2022

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a inițiat un proiect de hotărâre pentru acordarea titlului de excelență post-mortem disidentului anticomunist Gheorghe Ursu pentru contribuția sa la prevenirea populației în caz de cutremur. Inițiativa se află pe ordinea de zi a ședinței care avea loc miercuri, 30 martie.

Propunerea de acordare a titlului a fost inițiată de primar ca urmare a petiției depuse de Matei Sumbasacu, fondatorul Asociației pentru Reducerea Riscului Seismic, în care este evidențiat curajul lui Gheorghe Ursu de a avertiza populația României, prin intermediul unor scrisori trimise la Radio Europa Liberă, cu privire la riscul seismic în București, ca urmare a deciziilor criminale ale lui Nicolae Ceaușescu.

Ca urmare a acestor scrisori, pe care a refuzat să le retracteze, Gheorghe Ursu avea să fie ucis în temnițele comuniste în anul 1985.

„Gheorghe Ursu a fost cel care, după cutremurul din 1977, a avertizat populația cetății cu privire la pericolul încă existent al vulnerabilității seismice. Mai concret, acesta a denunțat, printr-o scrisoare trimisa către postul de radio Europa Libera, faptul că, după cutremurul din 1977, mii de clădiri au fost neconsolidate (sau chiar nereparate) din ordinul direct dat de Nicolae Ceaușescu în cadrul ședinței din 4 iulie 1977. Astfel, acele clădiri au rămas vulnerabile în fața unui cutremur viitor. Nu e deloc o coincidenta faptul că astăzi, la aproape 45 de ani de la momentul 4 martie 1977, o mare parte din problema riscului seismic al Bucureștiului este prezentat tocmai de clădirile la care Gheorghe Ursu se referea, fără a le nominaliza explicit în scrisorile sale. Multe dintre acestea se regăsesc în continuare pe listele de clădiri expertizate, încadrate în clasa I sau II de risc seismic, sau într-una dintre cele trei categorii de urgență.

Gheorghe Ursu a încercat să ne avertizeze cu privire la faptul ca aceste clădiri au fast lăsate vulnerabile, iar pentru acest lucru a plătit cu viața, sfârșind în chinuri inimaginabile pe 17 noiembrie 1985. În ultimele săptămâni de viața, el a fost supus unui regim de tortura din cauza faptului că a refuzat sa se dezică de aceste scrisori, preferând să își dea viața decât să se complacă în situația vremii și să retracteze acuzațiile la adresa lui Nicolae Ceaușescu”, se arată în referatul de aprobare.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW