Saturday, September 30, 2023
Jurnalism corect


Nicușor Dan propune achiziția a 200 de troleibuze noi pentru 128 milioane euro

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 27 aprilie 2022

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a inițiat un proiect de hotărâre pentru achiziția a 200 de troleibuze noi, valoarea totală estimată fiind de 128 milioane euro. 

Este vorba despre 100 de troleibuze din gama de 12 metri, respectiv alte 100 de troleibuze din gama de 18 metri. Potrivit studiului de oportunitate, ambele tipuri trebuie să posede o autonomie de 20 kilometri, iar durata de viață a bateriilor să fie de minim 8 ani.

Firmele interesate ar trebui să ofere o garanție „full warranty” de cel puțin 300.000 kilometri sau 5 ani. Durata de utilizare fără reparație generală va trebui să fie de minim 8 ani, iar durata de serviciu de minim 5 ani.

Troleibuzele din gama de 12 metri ar trebui să aibă o capacitate de 90 persoane, dintre care 24 pe scaune, în vreme ce, cele de 18 metri, de 140 de persoane, dintre care minim 42 pe scaune.

De unde vin banii

Costul unui troleibuz de 12 metri este estimat la 590.000 euro, în vreme ce unul de 18 metri ar urma să coste 680.000 euro. Astfel ar rezulta o investiție totală de 128 milioane euro. În condițiile în care se confruntă cu mari probleme financiare, Primăria Capitalei are nevoie de atragerea de finanțări din surse externe. Prima variantă luată în calcul o reprezintă fondurile europene prin Programul Operațional Regional și Planul Național de Redresare și Reziliență.

Cum aceste programe nu asigură întreaga sumă necesară, instituția condusă de Nicușor Dan ar trebui să găsească și alte soluții, însă până ar vrea să lanseze procedura de achiziție.

Potrivit informațiilor Mainnews.ro, municipalitatea are de gând să semneze contracte de tip acord cadru pentru o perioadă de 4 ani, prin care s-ar obliga la achiziția unui număr mic de troleibuze (probabil în jur de 10 din fiecare gamă), urmând ca restul să fie comandate pe măsură ce se găsesc surse de finanțare.

Procedura pentru alte 100 de troleibuze trebuie relansată

În paralel, Primăria Capitalei derulează un alt proiect, care prevede achiziția a 100 de troleibuze. Inițial, contractul a fost semnat ilegal de administrația Firea cu un constructor din Turcia, care prezentase la licitație documentația tehnică a unui autobuz electric. În urma unei investigații a Mainnews.ro, confirmată ulterior și de Curtea de Conturi, Primăria Capitalei a reziliat înțelegerea.

Sursa foto: Solaris

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW