Monday, June 24, 2024
Jurnalism corect


Nicușor Dan: PMB a depus proiecte care însumează 7 miliarde de euro pentru finanțare prin PNRR

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 5 martie 2021

Primăria Capitalei a depus către Ministerul Fondurilor Europene proiecte care însumează 7 miliarde de euro pentru a fi finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, a anunțat primarul general, Nicușor Dan. Proiectele vizează investiții în domenii precum mobilitate, termoficare, mediu, sănătate, social și consolidarea clădirilor.

Nicușor Dan a explicat că pentru îmbunătățirea mobilității în București și Ilfov și-ar dori implementarea proiectului pentru „metrou ușor”, investiții pentru modernizarea și extinderea căii de rulare a tramvaielor, dar și achiziția de tramvaie noi.

„În primul rând, ne interesează foarte tare mobilitatea, adică trebuie să rezolvăm odată pentru totdeauna problema traficului şi tot ce înseamnă probleme conexe cu traficul. Proiectul cel mai important pe care îl propunem este metroul de suprafaţă. Propunem, de asemenea, şi modernizarea şi extinderea liniilor de tramvai. Ne dorim electrificarea transportului public din Bucureşti şi între proiectele pe care le propunem se numără atât achiziţia de tramvaie, la tramvaie suntem deficitari, cât şi transformarea actualelor autobuze pe motorină în troleibuze cu autonomie. De asemenea, avem un proiect consistent de piste de biciclişti în zona metropolitană. Subliniez că mare parte din proiectele pe care le depunem pe mobilitate vizează nu numai Bucureştiul, ci întreaga zonă metropolitană şi avem o comunicare foarte bună cu Consiliul Judeţean Ilfov”, a declarat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, într-o conferință de presă susținută, vineri, în sediul instituției.

Termoficarea rămâne prioritară

Edilul susține că a depus proiecte 1 miliard de euro pentru investiții în reabilitarea conductelor de termoficare.

„Avem un set de proiecte pentru termoficare, ele însumează 1 miliard de euro. Se referă atât la modernizarea reţelei, atât principală cât şi secundară, se referă la digitalizarea sistemului de termoficare şi aici vorbim atât de reţeaua de transport şi distribuţie, cât şi de contorizarea inteligentă la beneficiar”, a adăugat Nicușor Dan.

„Plămâni verzi pentru Bucureşti”

Cu finanțarea obținută prin PNRR ar putea fi amenajate Parcul Natural Văcăreşti, Lacul Morii și spațiile verzi.

„Avem un set de proiecte propuse pentru protecţia mediului, care însumează 900 de milioane de euro. Cel mai mare proiect se numeşte „Plămâni verzi pentru Bucureşti” şi vizează amenajarea multor spaţii verzi care în momentul de faţă sunt prevăzute ca spaţii verzi în Planul Urbanistic General, dar care nu sunt amenajate. Şi, de asemenea, plantări de copaci.

Şi în cadrul acestui proiect sunt şi locuri pe care bucureştenii le aşteaptă de mult să fie amenajate, cum este Parcul Natural Văcăreşti, cum este Lacul Morii, cum este salba de lacuri din nordul Bucureştiului”, a transmis edilul.

Noi corpuri de spital

În domeniul sanitar, ar putea fi finanțată construirea de noi corpuri pentru spitalele existente, dar și investiții pentru obţinerea autorizaţiilor de securitate la incendiu.

„În ceea ce priveşte sănătatea, avem proiecte de extindere şi de construire de noi corpuri pentru spitalele existente. Avem proiect care vizează obţinerea autorizaţiilor de securitate la incendiu şi tot ce înseamnă modernizări pentru acest obiectiv şi avem, de asemenea, un proiect care vizează digitalizarea întregii reţele de spitale din subordinea municipalităţii”, subliniază Nicușor Dan.

Creșe, grădinițe și consolidări

Alte proiecte depuse de PMB la Ministerul Fondurilor Europene urmăresc construirea de noi creșe, grădinițe, locuințe sociale, consolidarea clădirilor cu risc seismic și crearea unor facilităţi academice de IT şi tehnologie în zona râului Dâmbovița.

„Avem proiecte sociale propuse, realizarea de creşe, unde suntem, după cum ştiţi, deficitari, construire de locuinţe sociale şi un segment în care nu suntem în parametri, o reţea de servicii sociale pentru victimele violenţei domestice. Avem un proiect care vizează consolidarea clădirilor cu risc seismic şi am avut o discuţie ieri cu ministrul Dezvoltării pe acest subiect. Nu este clar în acest moment dacă prin PNRR se vor finanţa doar clădiri publice sau şi clădiri private. Proiectul nostru, aşa cum este acum, vizează doar nişte clădiri publice care sunt emblematice pentru Bucureşti. Şi vine un proiect la care ţin foarte mult, care a apărut în spaţiul public în anul 2000 şi pe care l-am preluat în toate cele trei campanii electorale pe care le-am desfăşurat: „Dâmboviţa, axă creativă a oraşului”. Asta înseamnă pe de o parte amenajarea cursului râului Dâmboviţa, de la Lacul Morii până la Biblioteca Naţională. Şi pe de altă parte, crearea unor facilităţi academice de IT şi tehnologie pentru ca să transformăm un avantaj competitiv pe care noi ca oraşe îl avem pe piaţa globală, faptul că avem o şcoală de IT şi un număr mare de oameni implicaţi în IT, tehnologia industriei creative, să reuşim să punem, să facem din Bucureşti un centru regional în aceste domenii, astfel încât un IT-ist care poate să trăiască pe acelaşi salariu la Bucureşti, la Barcelona sau în California să fie tentat să aleagă Bucureştiul”, a conchis Nicușor Dan.

Context

România are un buget alocat estimat de 30,4 miliarde de euro destinat instrumentului de finanțare „Mecanismul de redresare și reziliență”, din care 13,7 mld euro sunt structurați sub formă de granturi și 16,6 mld euro sub formă de împrumuturi. Termenul până la care statele membre pot transmite oficial către Comisia Europeană Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este 30 aprilie 2021.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW