Thursday, November 30, 2023
Jurnalism corect


Dispută între Nicușor Dan și Sorin Grindeanu pe tema finanțării Metrorex

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 1 august 2022

Schimb de replici între ministrul transporturilor și primarul general al Capitalei pe marginea finanțării Metrorex. După ce Sorin Grindeanu s-a declarat nemulțumit de faptul că executivul trebuie să achite subvenția pentru metroul bucureștean, Nicușor Dan a ținut să precizeze că în municipiul București este generat circa un sfert din Produsul Intern Brut al României. 

Conducerea Metrorex a solicitat Guvernului alocarea de la bugetul de stat a circa 700 milioane lei la rectificarea bugetară pentru plata subvenției dar și a datoriei către firma care asigură serviciile de mentenanță, a precizat luni, 1 august, ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu.

Situație extrem de gravă la metroul bucureștean, unde capacitatea de transport s-a redus semnificativ, după ce Alstom a redus la jumătate serviciile de mentenanță din cauza faptului că Metrorex nu și-a plătit datoria de 162 milioane lei. Sunt situații în care trenurile pleacă din stații, supraaglomerate, la intervale de până la 20 minute, spre disperarea călătorilor, totul în plină pandemie de coronavirus.

Grindeanu: Dar de ce să plătească moldoveanul?

Ministrul transporturilor s-a declarat nemulțumit de faptul că executivul trebuie să achite din bugetul central cheltuielile generate de un mijloc de transport de care beneficiază în general locuitorii Capitalei, menționând faptul că ar fi dispus să intre într-un dialog cu Primăria generală pentru transferarea Metrorex.

„Pe de altă parte, m-am săturat şi eu şi alţii, sunt convins că şi dvs, ca acest disconfort pe care îl au bucureştenii să fie folosit ca un fel de mijloc de presiune asupra Ministerului, Guvernlui, în a veni de fiecare dată cu bani ca să astupăm anumite găuri de la Metrorex. Nu asta este soluţia. Soluţia este ca totuşi, într-un final, şi lucrul acesta se va întâmpla în acest semestru, până la sfârşitul anului, ca acolo să existe un plan foarte bine pus la punct legat de management, de cum vor arăta toţi indicatorii economici, fiindcă bugetul statului nu poate să vină de fiecare dată să acopere minusul pe care Metrorexul în are. Eu sunt deschis să am o discuţie cu Primăria Generală a Bucureştiului, dacă îşi doresc acest lucru, astfel încât totuşi transportul în comun în Bucureşti să fie în gestiunea Municipiului Bucureşti. Legea poate fi făcută în aşa mod încât, şi nu vreau să fiu înţeles greşit, tot acest transport e de interes naţional, se pot găsi soluţii. Dar de ce să plătească  moldoveanul pentru transport (n.r. – în București)?”, a declarat Sorin Grindeanu, în cadrul conferinței de presă organizată cu ocazia semnării contractului pentru Secțiunea 3 a Autostrăzii Sibiu – Pitești.

Nicușor Dan: Bucureștiul produce aproximativ un sfert din PIB-ul României

Replica primarului general nu a întârziat să apară. Nicușor Dan a ținut să evidențieze că în municipiul București este produs circa un sfert din Produsul Intern Brut al României.

„Bucureștiul nu e ținut în spate de nimeni! Nici de Timișoara, nici de Iași, nici de alte orașe sau județe. Dimpotrivă, Bucureștiul e cel care contribuie la susținerea celorlalte regiuni ale țării, iar asta e firesc pentru dezvoltarea României. Cu 10% din populația țării, Bucureștiul produce aproximativ un sfert din PIB-ul României. Deci bucureștenii produc mult peste media națională, dar, cu toate astea, administrația locală din București nu primește atât cât ar trebui să primească pentru nevoile Capitalei. Asta e realitatea, iar dincolo de asta mai constat că PSD e în continuare un partid anti-București”, a declarat Nicușor Dan.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW