Thursday, February 22, 2024
Jurnalism corect


Nicușor Dan explică suspendarea celor 5 PUZ-uri de Sector: Urbanismul din Bucureşti, din ultimii ani, a fost o golănie

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 24 februarie 2021

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a propus Consiliului General suspendarea Planurilor Urbanistice Zonale pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6. Într-o conferință de presă susținută la sediul primăriei, edilul a explicat că prin această măsură își dorește, în principal, împiedicarea construirii de clădiri pe spațiul verde, în zonele dens populate și pe străzi foarte înguste.

„Cu titlu general, urbanismul din Bucureşti, din ultimii ani, a fost o golănie şi cele 5 PUZ-uri de Sector sunt doar apogeul acestui tip de urbanism. Am speranţa că, Consiliul General, în şedinţa de vineri, o să dea un semnal şi o să pună capăt acestui tip de dezvoltare şi va orienta oraşul către dezvoltare sustenabilă. Din cauza acestui tip de urbanism, bucureştenii stau azi şi au stat ani de zile în trafic, din cauza acestui tip de urbanism avem cartiere întregi care n-au şcoli, din cauza acestui tip de urbanism un oraş care are un potenţial uriaş turistic e prezentat în revistele europene de turism drept cea mai urâtă capitală europeană. Din cauza acestui tip de urbanism sunt zeci de mii de oameni care şi-au pus toată agoniseala de-o viaţă într-un apartament sau într-o casă şi s-au trezit cu un bloc la ferestrele casei lor. Este absolut scandalos ca în situaţia poluării aerului, în situaţia în care avem zeci de mii de copii care suferă de boli respiratorii, în situaţia în care avem zeci de mii de vârstnici care suferă de boli cardiovasculare din cauza acestei poluări atmosferice în Bucureşti, sute de hectare de spaţiu verde, prin aceste PUZ-uri de Sector urmează să-şi piardă statutul de spaţiu verde şi să devină spaţii construibile, este inadmisibil.”, a declarat Nicușor Dan.

Metroul de suprafață ar fi fost afectat de PUZ Sector 5

Mai mult, Nicușor Dan susține că metroul de suprafață, unul dintre principalele proiecte de transport, ar fi fost afectat prin PUZ Sector 5.

„Am prezentat un proiect care are şi acordul Ministerului Transporturilor pentru metroul de suprafaţă. Există zone în Bucureşti care nu sunt conectate, care nu au încă metrou şi care nu sunt conectate, bine conectate cu alte zone de interes din Bucureşti. În acest, unu din punctele importante din această reţea de metrou de suprafaţă este zona Giurgiului-Ferentari, da? Acolo vorbim de 200.000 de oameni care pot să fie conectate direct cu Pipera, care pot să fie conectate direct cu Gara de Nord, cu AFI, cu Aeroportul Otopeni. Prin PUZ Sector 5, pe această linie de tren pe care există fizic, Primăria Sectorului 5 vrea să pună alte blocuri între blocurile care deja există în acea zonă”, a explicat primarul general.

Dan: PUZ-urile de Sector prevăd construcţii de blocuri de 14 etaje până în malul apei

Edilul s-a arătat scandalizat și de construcțiile înalte de pe malul lacurilor, aprobate prin Planurile Urbanistice Zonale.

„În fiecare weekend avem sute de mii de bucureşteni care încearcă să fugă din oraşul ăsta, se duc la mare, la munte, pentru că, din păcate, suntem într-un oraş în care nu ai ce să faci cu copiii şi noi avem 30 km de mal de lac, de la est la vest, în nordul Bucureştiului, care poate să devină şi pentru familii mai sărace, dar şi pentru familii mai bogate, poate să devină un loc în care să te duci weekend de weekend cu copilul, în care să găseşti terenuri de sport, în care să găseşti bazine de înot, în care să găseşti piste de biciclete, în care să găseşti locuri de promenadă şi ce fac PUZ-urile de Sector pe aceste terenuri care au regim de spaţiu verde în Planul Urbanistic General? Prevăd construcţii de blocuri de 14 etaje până în malul apei. Cum posibil, într-un oraş care este deja aglomerat de trafic să ai străzi de 7 metri şi să prevezi pe ele blocuri de 14 etaje şi o să vedeţi imagini mai târziu cu astfel de urmări ale PUZ-urilor de Sector”, a adăugat Nicușor Dan.

PUZ „gratis” pentru Sectorul 6

Primarul a amintit și de PUZ Sector 6, pus la dispoziție fără costuri de o firmă privată, suspectată că ar fi modificat destinația anumitor spații în avantajul unor dezvoltatori imobiliari.

„Cum e posibil să apară o firmă privată care să se ducă la primăria de sector şi să-i spună „facem noi PUZ-ul de sector şi găsim noi şi banii”? Şi aşa s-a întâmplat. Nu cumva firma aia s-a dus după aceea pe la dezvoltatori şi le-a spus „atenţie, eu fac PUZ-ul”?”, s-a întrebat retoric edilul.

Nicușor Dan: Am făcut plângere la DNA pentru PUZ Sector 3

În ceea ce privește PUZ Sector 3, anulat printr-o decizie de fond a Tribunalului București, Nicușor Dan susține că a depus o plângere la Direcția Națională Anticorupție.

„PUZ Sector 3 a fost deja anulat de Tribunalul Bucureşti, într-un litigiu de fond, dar hotărârea nu e definitivă şi PUZ Sector 6 a fost de asemenea anulat de către Tribunalul Bucureşti, hotărârea nu este definitivă. În momentul în care a fost aprobat PUZ Sector 3 am formulat la DNA o plângere pentru, pe de-o parte, schimbarea destinaţiei de spaţiu verde a mai multor terenuri prin PUZ Sector 3 şi pe de altă parte pentru modificarea densităţii acutului cu mai mult de 20% pentru alte zone din sectorul 3”, a punctat primarul general.

Nicușor Dan a explicat că pe cale de consecință se va reveni la actualul Planul Urbanistic General, iar anumite investiții punctuale, precum școli sau proiecte de infrastructură, vor fi analizate și vor primi girul Consiliului General.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW