Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Nicușor Dan dă vina pe ELCEN, compania Guvernului, pentru problemele din ultima săptămână cu termoficarea

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 28 noiembrie 2022

Cetățenii care locuiesc în peste 1.300 de blocuri din București nu beneficiază deloc sau în parametri normali de apă caldă și căldură, potrivit informațiilor publicate luni, 28 noiembrie, pe site-ul Termoenergetica. Primarul general, Nicușor Dan, susține că o bună parte a acestor probleme sunt generate de avariile apărute la CET-urile care produc energia termică, aflate în gestionarea Guvernului. 

În acest context, primarul general Nicușor Dan a discutat cu reprezentanții ELCEN și Termoenergetica. Edilul susține că, dincolo de problemele curente ale conductelor, înrăutățirea de săptămâna trecută a venit din cauza capacităților de producție ale ELCEN, dintre care unele au avut dificultăți la început de sezon rece.

La CET Progresu problema a fost rezolvată la sfârșitul săptămânii trecute, iar la CET Vest în această săptămâna. Pe de altă parte, susține Nicușor Dan, abia înainte de Crăciun ar urma ca CET Sud să funcționeze normal, tot atunci când edilul speră să fie pusă în funcțiune și noua centrală provizorie de la Titan, amplasată de o companie privată printr-un contract încheiat cu Termoenergetica.

Nicușor Dan susține că echipele Termoenergetica intervin pentru remedierea avariei apărută în cursul dimineții, care afectează locuitorii din cartierul Tineretului.

ELCEN dă vina pe starea conductelor

De cealaltă parte, cu toate că recunosc problemele apărute cu producția de energie termică, reprezentanții ELCEN susțin că problemele cu lipsa apei calde de la robinete și caloriferele reci sunt generate de pierderile apărute pe rețeaua de transport.

Tabloul termoficării în București

Sistemul termic în București are două componente principale: producție și transport. De producție sunt responsabile în principal patru mari CET-uri, alimentate cu gaze naturale. Acestea sunt administrate de compania ELCEN, deținută de Ministerul Energiei. Cel mai vechi este CET Sud (1970), iar cel mai nou este CET Progresu (1987). Singurul modernizat este CET Vest. De asemenea, mai există trei capacități de producție mai mici: CET Vest Energo, deținută de omul de afaceri Constantin Bucur, CET Grivița, a Consiliului Local Sector 1, și CET Grivița, gestionată de Termoenergetica.

Rețeaua de transport a energiei termice din București, are 954 km de conductă în rețeaua primară, 2.963 km în rețea secundară și furnizează căldură și apă caldă unui număr de peste 1,2 milioane de persoane, fiind una dintre cele mai mari din lume.

În ultimii ani întreaga rețea s-a degradat în ritm accelerat, avariile fiind la ordinea zilei, totul pe fondul lipsei investițiilor majore. În prezent, din lungimea rețelei termice primare, 11% are o vechime mai mică de zece ani, 10% are între 10 și 20 ani, 9 % are între 20 și 25 de ani, restul de 70% având o vechime de peste 25 ani.

Din rețele termice secundare, 22% au o vechime mai mică de zece ani, 17% au între 10 și 20 ani, alte 14% au între 20 și 25 ani, restul de 48% având peste 25 ani.

Primăria Capitalei a încheiat recent un contract pentru înlocuirea a 212 km de conducte. Lucrările sunt planificate să înceapă în primăvara anului viitor și ar trebui finalizate până în anul 2026.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW