Thursday, February 22, 2024
Jurnalism corect


Nicușor Dan: Cum a ajuns un olimpic internațional la matematică la Primăria Capitalei

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 28 septembrie 2020 Etichete: ,

La a treia candidatură, Nicușor Dan va fi noul primar al Bucureștiului, după ce a obținut un scor de 47,8% și a învins-o pe Gabriela Firea, conform exit-poll-ului realizat CURS-Avangarde. Fost olimpic internațional la matematică, cel care a înființat Asociația „Salvați Bucureștiul” și-a luat revanșa, după ce, în 2016, fusese învins de candidatul PSD.

 

Cine e Nicușor Dan

 

Nicușor Dan a obținut medalia de aur la Olimpiada Internațională de Matematică în anii 1987 și 1988. Ulterior, acesta a urmat cursurile Universității din București, secția matematică.

A fost, apoi, student al École Normale Supérieure din Franța. Tot în Franța a terminat și cursurile de master și doctorat, fiind specializat în matematică.

A înființat, în anul 2006, Asociația „Salvați Bucureștiul”, asociație ce a intentat mai multe procese administrației locale din București împotriva unor clădiri de patrimoniu,

În 2012 a candidat la Primăria Municipiului București, dar s-a clasat pe locul 4.

În 2015 a înființat platforma „Uniunea Salvați Bucureștiul” și, în 2016, a candidat din nou la Primăria Municipiului București, fiind învins de Gabriela Firea.

Tot în anul 2016, acesta a obținut un loc de deputat în Parlamentul României, iar Uniunea Salvați Bucureștiul se transformă în Uniunea Salvați România (USR).

În 2017 a demisionat din USR, motivând că nu este de acord cu faptul că partidul a decis să ia poziție în cazul revizuirii Constituției.

Din 2016, Nicușor Dan este membru al Consiliului General al Capitalei.

 

Un singur interviu în care apare familia primarului Capitalei

 

Nicușor Dan a preferat să nu își scoată familia în evidență, dar, în campania electorală pentru alegerile locale din 2020, acesta a dat un interviu, alături de soția și de fiica lui.

 

Ce avere are Nicușor Dan

 

Nicușor Dan are un teren de 7.460 de metri pătrați, situat în Predeal, care a fost cumpărat în anul 2007. Candidatul care se bate cu Gabriela Firea pentru funcția de primar al Capitalei conduce un autoturism marca Citroen BX, fabricat în anul 1986.

Are 44.001 de lei într-un cont deschis la BCR în anul 2004.

La capitolul datorii, Nicușor Dan mai are de achitat 58.758 de euro, până în 2032, în urma unui credit deschis la Garanti Bank. De asemenea, acesta mai are de dat, anul acesta, 27.000 de euro către o persoană fizică.

Ca venituri, actualul deputat primește de la Parlament un salariu de 130.317 lei pe an, adică 10.859 lei pe lună.

Din donații, Nicușor Dan a primit suma de 76.000 de lei de la Florin Talpeș (Bitdefender) și 5.000 de lei de la Marius Marin.

 

Banii obținuți din sponsorizări, principala temă de atac a contracandidaților săi

 

În campania din 2016 se zvonea că sponsorul principal al acestuia ar fi Matei Păun, un bancher de investiții. Matei Păun a ridicat un alt fond de investiții la începutul acestui an, alături de Arin Ion, Adrian Vasile(care a lucrat la Țiriac Holdings și Rompetrol) și Cornel Fumea, conform DC News.

În 2020, printre cei care au donat bani pentru a-l susține pe Nicușor Dan, se numără Sir George Iacobescu, Alexandru Lăpușan, Horia Manda, Camil Perian, Nicolae Rațiu, Iulian Stanciu și Florin Talpeș. Cei șapte sunt ori dezvoltatori imobiliari, precum Sir George Iacobescu, ori IT-ști consacrați, precum Florin Talpeș.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW