Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Nicușor Dan: Avem nevoie de 2 miliarde de euro pentru modernizarea sistemului de producție și distribuție a energiei termice

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 26 noiembrie 2020

Este nevoie de 1,5 miliarde de euro pentru modernizarea rețelei de distribuție al energiei termice din București și alte 500 milioane de euro pentru modernizarea sistemului de producție, a declarat joi primarul general, Nicușor Dan.

„Există un Fond de modernizare şi există aplicaţia pe care ELCEN a făcut-o către acest fond (…) pentru modernizarea a trei dintre cele patru centrale mari pe care le are în Bucureşti. Există problema cea mai mare a momentului: problema distribuţiei agentului termic, unde, în urmă cu două săptămâni, am semnat acel contract cu Ministerul Fondurilor Europene, de 300 de milioane de euro. Domnul prim-ministru ne-a mai promis din PNDR 200 de milioane. Ca să fac un sumar, pe ceea ce înseamnă producţie, trebuie să ne ducem undeva la jumătate de miliard de euro şi azi am făcut un pas mare înainte. Pe ceea ce înseamnă modernizarea reţelei, ne ducem la un necesar de 1,5 miliarde, din care pentru moment avem 0,5 miliarde. Dar, pe acest Fond de modernizare, de care a vorbit şi domnul ministru, există bani pe care Bucureştiul să îi acceseze”, a afirmat Nicuşor Dan, citat de Agerpres.

Totodată, edilul a subliniat că este nevoie de grăbirea procedurilor de achiziție.

„Trebuie doar ca noi să ne mişcăm, să facem licitaţiile, contractele şi să lucrăm în viteză. Care sunt beneficiile pentru Bucureşti în ceea ce priveşte modernizarea centralelor de care am vorbit azi? Înseamnă, în primul rând, o eficienţă economică: producem şi energia electrică şi agentul termic mai ieftin. Şi înseamnă un mare plus pe ceea ce înseamnă reducerea poluării. După cum ştiţi, avem un risc de infringement pe oxizi de azot, pe dioxid de carbon, pe poluarea cu praf şi pe fiecare din acest indicator, fără îndoială, construirea unor noi centrale de producţie a energiei electrice şi agentului termic în Bucureşti înseamnă o reducerea substanţială”, a spus primarul general.

Elcen a depus proiecte pentru modernizarea centralelor Progresul, CET Vest şi Sud din Capitală, prin Fondul de Modernizare, valoarea fiind de 370 milioane euro.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW