Saturday, February 24, 2024
Jurnalism corect


Nicușor Dan anunță că mai sunt doar 200 de locuri în adăposturile pentru câini ale primăriei. Se va recurge la eutanasiere, dacă acestea se vor ocupa

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 30 ianuarie 2023 Etichete: , ,

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a făcut primele declarații la nouă zile după ce Ana Oros a fost omorâtă de câini în București. Doar 200 de locuri mai sunt libere în adăposturile pentru câini de la nivelul Primăriei Municipiului București. Dacă acestea se vor ocupa, se va recurge la măsura eutanasierii, a precizat edilul.

Ana Oros (44 ani) și-a pierdut viața sâmbătă, 21 ianuarie, în apropierea Lacului Morii din București, după ce a fost atacată de o haită de câini în timp ce alerga. Între timp, instituțiile statului și-au pasat vina de la una la alta.

Proprietarii se tem de amenzi

În prima apariție publică, avută luni, 30 ianuarie, Nicușor Dan, a spus că Bucureștiul se confruntă cu „o provocare nouă”. Potrivit acestuia, mulți proprietari își abandonează câinii, speriați de eventualele amenzi pe care autoritățile le-ar putea da pentru lipsa microcipării și sterilizării.

Astfel, edilul i-a asigurat că nu vor fi sancţionaţi decât dacă refuză microciparea şi sterilizarea lor în cadrul programului gratuit al primăriei.

„Vreau să îi asigur pe bucureșteni că nu îi vom sancționa până când nu le vom da posibilitatea de a microcipa și steriliza gratuit câinii. Nu îi vom sancționa decât pe acei proprietari care se opun, conform legii”, a precizat Nicușor Dan.

Primarul general al Capitalei a mai transmis că va propune „o sumă consistentă” pentru microciparea și sterlizarea câinilor, estimată la 30 de milioane de lei.

„Sterilizarea și microciparea unui câine costă 200-220 de lei, estimez că în curțile oamenilor sunt de ordinul a 100.000 de câini. Asta înseamnă că la nivelul Bucureștiului vorbim de o sumă de 20 – 22 de milioane de lei. Nu am o estimare la nivelul județului Ilfov, probabil un sfert din ceea ce se întâmplă la nivelul Municipiului București. Aproximativ, vorbim de 30 de milioane de lei”, a estimat Nicușor Dan.

De asemenea, primarul a spus că nu vor mai fi tolerate cazurile în care câinii de pe proprietăți sunt lăsați să iasă pe domeniul public.

Adăposturile sunt pline

Primarul Nicușor Dan a mai precizat că adăposturile pentru câini de la nivelul Primăriei Municipiului București au o capacitate de 1.800 de locuri, fiind ocupate 1.600 dintre acestea.

„La nivelul PMB suntem la 1.600 de locuri ocupate din 1.800. Eu sper să nu ajungem în acea situație (n. red. – eutanasierea). Dacă vom ajunge acolo (n. red. – ocuparea locurilor din adăposturi), vom aplica soluția letală”, a afirmat primarul.

Ce spune edilul despre o eventuală demisie

Confruntat cu declarația semnată în anul 2012, când Nicușor Dan a promis că va demisiona din funcția de primar general, „în situația în care câinii comunitari nu vor fi strânși de pe stradă în totalitate în primele șase luni de mandat”, edilul a spus că numărul câinilor liberi de pe străzile Capitalei este mult mai mic în momentul de față.

„Este un document din anul 2012, când această problemă nu era rezolvată. Nu mai este această situație în 2023. Nu mai avem câini peste tot în municipiul București”, a răspuns edilul.

Totodată, primarul general a declarat că are un mandat încredințat de bucureșteni, de care încearcă „să se țină zi de zi”.

„Eu am un mandat pe care bucureștenii mi l-au dat și încerc zi de zi să mă țin de acest mandat”, a mai spus Nicușor Dan.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW