Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Nicuşor Dan: Am închis datoriile curente ale Primăriei Capitalei/ Am trecut pe lângă faliment

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 11 ianuarie 2023 Etichete: , , ,

Primăria Capitalei a reușit să își achite toate datoriile curente, deși în urmă cu 2 ani, acesta însumau 3 miliarde de lei, a anunțat miercuri, 11 ianuarie, primarul Nicușor Dan. 

Situația economică a Primăriei Capitalei pare ușor ușor să se îmbunătățească, după ce instituția condusă de Nicușor Dan a reușit să „scape” de datoriile curente, care la preluarea mandatului însumau 3 miliarde lei. În jur de 500 milioane lei datorați către Ministerul Finanțelor, au „dispărut” datorită implementării unui mecanism de compensare a creanțelor fiscale, în vreme ce sumele pe care municipalitatea le avea de achitat către familia Constanda, pentru autobuzele turcoaz Otokar și diferența de tarif la energia termică, eșalonate sau achitate prin intermediul unor împrumuturi.

Nicușor Dan: Am trecut pe lângă faliment

Într-o declarație de presă susținută miercuri, 11 ianuarie, la sediul Primăriei Capitalei, Nicușor Dan a făcut a radiografie a problemelor economice cu care s-a confruntat instituția.

„Vestea pe care v-o dau este că la sfârşitul anului trecut am stins, am închis datoriile curente ale Primăriei Capitalei, deci am început anul 2023 fără datorii curente. De ce e asta important? E important să avem încrederea mediului privat, bănci şi companii, pentru că e important ca la lucrările noastre să vină companii private care să lucreze şi vin. Şi am văzut un exemplu, la sfârşitul anului trecut a trebuit să împrumutăm repede 500 de milioane de lei pentru a evita colapsul sistemului de termoficare şi, având această încredere, am reuşit. De unde am plecat? Am plecat de la o datorie curentă de trei miliarde de lei. (…) Şi am plecat de la o listă de 150 de companii şi persoane private care ne popriseră conturile la sfârşitul anului 2020. A fost un efort foarte mare pentru a ajunge în situaţia de azi. Şi Bucureştiul a trecut realmente pe lângă un faliment, adică, pe lângă închiderea principalelor servicii publice, transport public, sistem de termoficare. Adică eram în situaţia aşa cum RADET-ul a falimentat în 2019, eram foarte aproape cu STB-ul de asta şi eram foarte aproape de lipsă de furnizare gaz, dincolo de toate celelalte servicii publice, spitale şi aşa mai departe. De ce se întâmplă asta? Pur şi simplu pentru că ani de zile Primăria, lună de lună, cheltuia mai mult decât avea”, a declarat Nicuşor Dan, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Rămân însă multe probleme

Chiar și în aceste condiții, Primăria Capitalei va continua să se confrunte cu probleme enorme din punct de vedere economic. Cea mai mare parte a veniturilor, estimate la 5 miliarde lei, se va duce pentru plasat subvenției pentru transport (1 miliard lei) și celei pentru termie (1,7 miliarde lei), în condițiile în care municipalitatea are în administrare spitalele, instituțiile culturale și marile parcuri.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii