Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Nicuşor Dan, acuzat de ANI de abuz în serviciu și conflict de interese / Drulă și Orban îi iau apărarea edilului


Agenția Națională de Integritate (ANI) îl acuză pe Nicușor Dan de abuz în serviciu, conflict de interese și incompatibilitate. Conform unui comunicat de presă al ANI, una dintre acuzații este că Nicușor Dan și-ar fi plătit o amendă luată pe persoană fizică din bugetul Primăriei Municipiului București. Primarul a anunțat că va contesta raportul.

„Amenda contravențională aplicată de către o instituție publică persoanei fizice  DAN NICUȘOR DANIEL a fost achitată de Primăria Municipiului București, iar demersurile de contestare la instanța abilitată au fost efectuate de către Direcția Juridic din cadrul Primăriei Municipiului București pentru  DAN NICUȘOR DANIEL atât în calitate de persoana fizică, cât și în calitate de primar general, documentul purtând semnatura olografă a acestuia, distinct pentru ambele calități”, arată ANI.

Potrivit Agenției de Integritate, Nicușor Dan s-ar fi aflat în conflict de interese administrativ timp de o lună. Prin exercitarea simultană a funcției de primar general și a funcției de director general al ALPAB, a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de ‪3.000.000 lei și ulterior tot el a transmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat.

„Prin acest demers, bugetul ALPAB a fost suplimentat de la 11.517.000 Lei la 14.517.000 Lei. Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70, art. 71 și art. 76 din Legea nr. 161/2003”, a mai transmis sursa citată.

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la faptele prezentate mai sus.

Mai mult, a fost sesizată Instituția Prefectului Municipiului București, Autoritatea de Integritate arătând că Nicușor Dan a exercitat și alte funcții de conducere în cadrul a patru instituții sau servicii publice, fără mandat de reprezentare. Este vorba despre Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Administrația Străzilor București, ALPAB și Centrul Cultural Expo Arte.

A fost sesizată și Curtea de Conturi cu privire la legalitatea achitării amenzii contravenționale aplicată edilului în calitate de persoană fizică, din bugetul Primăriei Municipiului București.

Nicușor Dan: Voi ataca în instanță

Primarul general al Capitalei neagă că a încălcat legea. Nicușor Dan acuză Agenția de Integritate că îi impută două fapte „pentru care are o interpretare eronată a legii”.

„1. Pe perioada de vacanță a funcției de director al unor instituții din subordinea Primăriei Capitalei, am exercitat față de aceste instituții atribuțiile legale ale primarului (art. 154 alin. 4 Cod Administrativ) “Primarul conduce instituțiile publice de interes local, precum și serviciile publice de interes local”, fără a ocupa funcția de director în aceste instituții și fără a fi retribuit.

2. Sancțiunea dispusă de Inspectoratul de Stat în Construcții a fost dispusă persoanei juridice Primarul Municipiului București, nu persoanei fizice Nicușor Dan, fapt confirmat de instanță”, a explicat primarul general al Capitalei.

Opoziția îi ia apărarea

Liderii principalelor partide de opoziție critică sesizările Agenției Naționale de Integritate (ANI) la adresa primarului general al Capitalei, Nicușor Dan.

Președintele Uniunii Salvați România (USR), Cătălin Drulă, acuză că sesizările Agenției de Integritate împotriva edilului sunt „doar încă o dovadă a politizării acestei instituții care hărțuiește politicenii și primarii din opoziție”.

Drulă spune că instituțiile de control și verificare non-judiciare din România se află sub controlul politic al PSD-PNL.

„Statul de drept șchioapătă grav în România. Judecători care îl servesc pe Ciucă și blochează ancheta de plagiat sunt promovați. Ministrul Justiției Predoiu știe sentințele dinainte de a fi pronunțate. DNA este lăsat fără resurse. Justiția e pusă sub papuc. Instituțiile de control și verificare non-judiciare sunt sub controlul politic al PSD-PNL”, a mai spus liderul USR.

La rândul său, Ludovic Orban, președintele formațiunii politice Forța Dreptei a transmis, într-un comunicat de presă, că Nicușor Dan este „un om extrem de scrupulos în privința legalității, corectitudinii, moralității, integrității”.

„Dacă ne uităm mai atent la „faptele” pentru care ANI a declanșat acest asalt contra primarului general nu vedem nimic serios, decât interpretări forțate ale unor prevederi legale. Nicușor Dan nu a fost director la niciuna dintre instituțiile subordonate. Nicușor Dan a fost amendat de ISC ca primar general și ar fi fost culmea să nu fie apărat în instanță de direcția juridică a Primăriei Capitalei”, a precizat Orban.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW