Friday, January 27, 2023
Jurnalism corect


UPDATE Niculae Bădălău, reținut de DNA. Vicepreședintele Curții de Conturi, acuzat de dare de mită și trafic de influență

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 27 noiembrie 2022 Etichete: , ,

UPDATE DNA a confirmat oficial că l-a reținut pentru 24 de ore pe Niculae Bădălău, fiind acuzat de dare de mită, în formă continuată, și trafic de influență. Un alt reprezentant al unei societăți comerciale a fost acuzat la rândul lui de dare de mită.

Judecătorii Curții de Apel București vor decide în cursul zilei de luni dacă vor fi arestați preventiv pentru 30 de zile.

Procurorii susțin că, pe 9 august și pe 19 noiembrie, Bădălău i-ar fi cerut unui primar de comună să atribuie un contract de „reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă” (cu o valoare de 7 milioane de lei fără TVA) unei societăți comerciale administrate de o rudă de-a acestuia.

Primarul asupra căruia ar fi intervenit Bădălău ar fi Dan Păsat, fost parlamentar PNL și PD-L, acum primar în localitatea Bucșani, condamnat la închisoare în anul 2013 pentru șantaj, potrivit unor surse Main News.

În schimbul contractului, vicepreședintele Curții de Conturi i-ar fi promis că „are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții, pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă”.

Totodată, Bădălău este acuzat de procurori că, între 2021 și 2022, i-ar fi dat mai multe sume de bani lui Păsat (instituția pe care o conducea avea un alt contract cu aceeași firmă a rudei baronului de Giurgiu) „pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme”.

În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă”, se mai arată în comunicatul DNA.

Păsat ar fi trebuit să primească 170.000 de euro de la Niculae Bădălău, mai notează procurorii.

UPDATE Niculae Bădălău a fost reținut de procurorii DNA, potrivit unor informații Main News. El ar fi acuzat de dare de mită în formă continuată și trafic de influență.

Știrea inițială

Niculae Bădălău, vicepreședintele Curții de Conturi, este audiat în cursul serii de duminică, 27 noiembrie, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, potrivit unor surse Main News.

Audierea ar avea loc în cadrul unui dosar de corupție.

Niculae Bădălău este vicepreședinte al Curții de Conturi din octombrie 2020 și a reprezentat Partidul Social Democrat în Parlament timp de 3 mandate.

Între noiembrie 2018 și noiembrie 2019, a ocupat funcția de ministru al Economiei, în Guvernul condus de Viorica Dăncilă.

Totodată, a fost unul dintre cei mai influenți lideri locali ai social-democraților, conducând filiala PSD Giurgiu. Între 2003 și 2004, a fost prefectul județului Giurgiu.

În anul 2013, DNA l-a mai acuzat de trafic de influență pentru că ar fi apărat interesele unei societăți comerciale „implicate în circuitul financiar fraudulos” pe lângă ANAF și instituțiile din Giurgiu, anchetă clasată ulterior.

Bădălău a mai intrat în atenția opiniei publice pentru derapajele jignitoare pe care le-a făcut de-a lungul vremii la adresa românilor plecați la muncă în străinătate.

În 2019, fostul social-democrat a declarat în afara unei conferințe de presă că o mare parte din numărul românilor aflați în diaspora este reprezentat de „fetele alea de le duc ăștia”, făcând referire la victimele traficanților de persoane din țară.

Într-un alt clip video, Bădălău a fost surprins în timp ce primește dedicație versurile „să vină Diaspora, că noi ne pi**m pe ea”.

Sursă foto: Inquam photos/ George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com