Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Nicolae Ciucă promite că bugetul anului viitor va asigura finanțarea noilor legi ale educației

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 2 august 2022

Premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări marți, 2 august, că bugetul anului viitor va asigura finanțarea noilor legi ale educației, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții Alianței „O voce pentru Educație”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului

Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică la jumătatea lunii iulie proiectul noilor legi ale educației, care vin cu schimbări majore la admiterea la liceu și Bacalaureat, printre multe altele. 

Astfel, conform Executivului, în cadrul întâlnirii de la Palatul Victoria, au fost dezbătute o serie de teme legate de pachetul de legi privind educația, printre care finanțarea sistemului de învățământ, dezvoltarea învățământului profesional, tehnic și dual și digitalizarea.

„Premierul României a dat asigurări că bugetul de anul viitor va putea susține noile prevederi legale privind educația, iar ținta de 15 la sută pentru învățământ din bugetul consolidat reprezintă un angajament asumat care va fi îndeplinit treptat, până în 2027” se arată, așadar, în comunicatul de presă citat.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, prezent și el la eveniment, a venit cu precizări privind finanțarea unora dintre măsurile propuse.

„Ministrul Educației a precizat că pachetul de finanțare în valoare de un miliard de lei pentru combaterea abandonului școlar va fi implementat în prima etapă în peste 1400 de școli vulnerabile, în timp ce bugetul alocat pentru bursele elevilor va crește de zece ori (de la 270 milioane lei în anul 2020 la 2,7 miliarde lei în anul 2023). Alături de programe naționale precum masa caldă sau masa sănătoasă în școli, de măsurile de creștere a atractivității carierei didactice, de finanțare a învățământului profesional și tehnic, de dotare a liceelor profesionale, aceste inițiative vor contribui la reducerea ratei de abandon școlar”, a precizat Cîmpeanu.

Din perspectiva învățământului dual, au fost evidențiate o serie de măsuri necesare pentru revitalizarea acestuia, precum investiții în infrastructură, dotări cu tehnologii noi, stagii de practică extinsă, pregătirea personalului didactic și corelarea curriculei cu evoluțiile din industrie.

“Viitorii profesioniști ai țării noastre trebuie să regăsească în educația duală șansa de a-și valorifica talentul, priceperea, aptitudinile, vocația, în instituții de învățământ bine dotate, cu specialiștii capabili să utilizeze tehnologiile și care să aibă o strânsă legătură cu viitorii angajatori. România resimte nevoia de a dezvolta acest sistem de educație, care să pună accent pe latura practică, pentru a oferi societății noastre profesioniștii  care să asigure funcționalitatea, modernizarea și dezvoltarea economiei”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

Totodată, digitalizarea a fost menționată ca fiind un element cheie pentru suportul procesului educațional, din perspectiva nevoii de a utiliza cele mai noi metode de predare, în acest sens fiind necesare eforturi suplimentare de dotare a unităților de învățământ, dar și de pregătire a personalului didactic.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW