Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Nicolae Ciucă, despre conflictul din Estul Ucrainei: Putem să asigurăm sprijinul necesar unui flux de refugiați

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 21 februarie 2022

Nicolae Ciucă a declarat luni, 21 februarie, că autoritățile române nu au primit nicio cerere de repatriere din partea cetățenilor români din Ucraina. Premierul susține că România poate primi „un număr destul de mare” de refugiați, în cazul în care conflictul din Estul Ucrainei escaladează.

Există doar comunicatul Ministerului de Externe, şi, în funcţie de solicitări, suntem pregătiţi să acţionăm ca atare. Există pregătite măsuri astfel încât să putem să asigurăm sprijinul necesar unui flux de refugiaţi, inclusiv partea de repatriere. Până în acest moment nu avem nicio solicitare”, a declarat luni, 21 februarie, premierul Nicolae Ciucă, înainte de ședința PNL din Parlament.

Întrebat care este numărul maxim de refugiați care ar putea veni în România, în cazul în care tensiunile din Estul Ucrainei degenerează într-un conflict armat, premierul a răspuns: „Un număr destul de mare”.

O altă țară membră NATO care se învecinează cu Ucraina, Polonia, este pregătită să facă față unui număr de un milion de refugiați, potrivit Deutsche Welle.

Un război ar putea declanșa un exod ucrainean, deci trebuie să ne pregătim pentru ce e mai rău”, a spus premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe de presă.

Chiar și Ungaria, țară al cărei prim-ministru, Viktor Orban, se află în relații bune cu Vladimir Putin, s-a arătat deschisă să preia „zeci de mii” de refugiați din Ucraina, relatează Reuters.

În același timp, Slovacia este pregătită la rândul ei să preia refugiați din Ucraina, însă autoritățile nu au publicat numărul maxim de persoane ce ar putea fi preluate, potrivit EUObserver.

Ministerul Afacerilor Externe a actualizat duminică, 20 februarie, recomandările privind călătoriile în Ucraina. Astfel, cetăţenii români sunt îndemnați să evite orice deplasări în Ucraina, în contextul evoluţiilor de securitate din proximitatea Ucrainei şi din regiunea Mării Negre.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *