Friday, April 12, 2024
Jurnalism corect


Nicolae Ciucă: Pentru prima dată, la nivelul Ministerului Educaţiei există cea mai consistentă alocare bugetară, cu o creştere de 61%

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 12 decembrie 2023 Etichete: , ,

Președintele Senatului și liderul PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat marți, în cadrul Galei Anuale de Premiere a elevilor care au obţinut distincţii la olimpiadele şi concursurile internaţionale, că este necesar să eliminăm discuțiile conform cărora sistemul de educație este capabil să genereze doar performanță individuală. Acesta a subliniat faptul că, pentru prima dată, Ministerul Educației dispune de o alocare bugetară substanțială, înregistrând o creștere de 61%.

Acești bani sunt direcționați atât către recunoașterea efortului depus de personalul didactic și nedidactic, în special, cât și către modernizarea sistemului de învățământ, a școlilor, laboratoarelor și a altor facilități care pot contribui la îmbunătățirea calității sistemului de educație din țara noastră.

Bugetul pentru învățământ prevăzut pentru anul 2023 este de 49.509 milioane de lei, respectiv 3,2% din PIB.

Potrivit News.ro, Nicolae  Ciucă susține în cadrul evenimentului că: ”Pentru mine este un moment pe care îl trăiesc cu onoare, emoţie şi bineînţeles respect faţă de toţi cei care vă aflaţi astăzi, aici, în sală şi de asemenea de bucurie pentru ce pot să îi văd pe cei cu care ne-am întâlnit anul trecut şi care au promis că vor face mai mult şi mai bine pentru a creşte recunoaşterea performanţei în educaţie din ţara noastră, în orice competiţie, la nivel european şi internaţional, şi pentru asta vă mulţumesc şi vă felicit”.

Președintele Senatului a evidențiat că relația dintre elevi, profesori, părinți și sistemul educațional oferă speranța că educația din România are o șansă de a se alinia la standardele internaționale și de a evolua în conformitate cu dinamica progresului în educație.

Acesta și-a exprimat bucuria ”pentru faptul că în 2022 au reuşit să dea consistenţă de la nivelul Guvernului pentru tot ceea ce înseamnă această recunoaştere”.

”A vorbit doamna miniştru despre premiile care se acordă şi pe orizontală şi pe verticală, fiecărui participant, fiecărui profesor şi şcolii. Până în 2022 această recunoaştere era de câteva zeci de lei, astăzi, prin angajamentul pe care l-am asumat probabil că nu este suficient dar iată meritaţi din plin ca munca dvs să fie recunoscută (..) şi prin deciziile pe care le luăm să demonstrăm într-adevăr că ne dorim un sistem de educaţie şi un cadru general de dezvoltare individuală într-o ţară care şi-a stabilit un nivel de ambiţie, aşa cum ne cer cetăţenii. De fiecare dată auzim: Vrem o ţară ca afară. Eu cred că trebuie să avem o ţară aşa cum suntem noi. Vrem o ţară a noastră, o ţară pentru români, competitivă, care să ne dea acea mândrie de a sta cu fruntea sus şi a recunoaşte cu mândrie de fiecare dată că suntem români”, a mai precizat liderul PNL.

De asemenea, Nicolae Ciucă a subliniat necesitatea de a aborda și nevoile celorlalte aspecte din sistemul de educație.

”Prin ceea ce aţi reuşit dumneavoastră să obţineţi îmi exprim încă o dată convingerea că veţi reuşi să-i motivaţi şi pe ceilalţi colegi ai dumneavoastră să setaţi acel nivel de ambiţie prin care şi ei să tindă, să nu rămână cel puţin în urma dumneavoastră, la distanţă mare, şi aşa cum recunoaştem şi potenţialul şi pasiunea şi dedicarea şi efortul, eu cred că aici în faţa dumneavoastră trebuie să recunoaştem şi empatia şi solidaritatea prin care dvs cu certitudine îi ajutaţi şi veţi continua să-i ajutaţi pe colegii dumneavoastră şi să ajutaţi şcoala şi sistemul de educaţie în ansamblul său”, a completat Ciucă.

El afirmă că în cele din urmă ar trebui să eliminăm toate dezbaterile cu privire la ideea că sistemul de educație din România poate produce doar performanță individuală.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW