Monday, September 26, 2022
Jurnalism corect


Nicolae Ciucă a promis creșterea salariilor din sectorul feroviar, în urma protestului sindicaliștilor

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 4 mai 2022

Nicolae Ciucă a promis delegației sindicaliștilor care au protestat miercuri, 4 mai, în Piața Victoriei, printre altele, că va fi aplicată legea privind creșterea salariilor din sectorul feroviar, relatează Agerpres. Reprezentanţii sindicatelor au fost primiţi la Guvern de către premierul României şi ministrul Muncii, Marius Budăi.

Membrii structurilor Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian au protestat pentru respectarea statului de drept și a legilor adoptate de Parlament, precum și pentru rezolvarea unor revendicări sociale care au fost semnalate în mod repetat autorităților competente, dar fără rezultate concrete din partea acestora, se arată într-o postare pe Facebook a Confederației.

„Am expus toate revendicările noastre, iar premierul ne-a asigurat că va rezolva problemele care ţin de Guvern. Este vorba despre acordarea compensaţiei reale pentru transportul feroviar, care să ţină cont de creşterile de preţuri la energie şi carburanţi, precum şi de gratuitatea acordată refugiaţilor ucraineni. De asemenea, s-a angajat să urgenteze aplicarea unei hotărâri de guvern privind prestarea de servicii în sectorul feroviar de călători”, a susţinut liderul sindicat Maxim Rodrigo.

Premierul a promis şi aplicarea Legii privind statutul personalului feroviar, care prevede indexarea cu inflaţia a salariilor angajaţilor din acest sector, respectiv cu 12% în acest an, precum şi o majorare de 23% de la 1 ianuarie 2023, potrivit sursei citate.

Restul revendicărilor vor fi discutate cu miniştrii de resort.

Totodată, sindicaliștii din aproape toate ramurile economice, prezenți la protest, susțin că legislaţia muncii este dezechilibrată şi descurajează asocierea lucrătorilor în sindicate şi angajarea forţei de muncă tinere în ţară.

Structura legală a relațiilor industriale favorizează interesele companiilor multinaționale, în detrimentul intereselor lucrătorilor și al societății în general.

Salariații sunt obligați cu Contractele Individuale de Muncă în mână (încheiate legal și asumate de angajator) și cu Contracte Colective de Muncă valabile să se adreseze instanțelor de judecată pentru a li se plăti drepturile legale”, au mai scris aceștia pe Facebook.

Mai mult, o altă revendicare a sindicaliștilor este „majorarea salariului minim brut garantat în plată, pentru toate categoriile socio-profesionale la 3.000 lei, similar reglementărilor pentru domeniul construcţiilor şi domeniul agricultură, alinierea tuturor veniturilor salariale şi a pensiilor cu inflaţia reală”, dar și „promovarea unei noi legi a sindicatelor, conformă statutului României de stat membru UE, deoarece Legea Dialogului Social nr. 62/2011 blochează de 11 ani negocierile colective în ţara noastră, desfiinţând practic negocierile la nivel naţional şi la nivel sectorial, respectiv şi mişcarea sindicală”, au mai transmis sindicaliștii.

Confederația a mai transmis că, dacă nu vor fi respectate promisiunile premierului, vor fi continuate acțiunile de protest.

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW