Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Nicolae Ciucă a discutat cu ministrul sârb al afacerilor externe despre proiectele de conectivitate

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 27 iunie 2022

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a discutat luni, 27 iunie, la Palatul Victoria, cu ministrul sârb al afacerilor externe, Nikola Selaković, despre dezvoltarea unor proiecte de conectivitate, în special de transport și energie, românii din Serbia și modalitățile de sprijinire a parcursului european al acestei țări. 

Totodată, Șeful Guvernului a salutat semnarea, la 23 iunie, la Timișoara, a acordului guvernamental privind stabilirea conexiunii autostrăzii Timișoara – Moravița, cu drumul de mare viteză Belgrad -Vatin.

În context, Ciucă a afirmat interesul pentru dezvoltarea interconectorului de gaz România-Serbia.

În ceea ce privește sprijinirea parcursului european al Republicii Serbia, premierul Ciucă a reafirmat angajamentul României pentru susținerea avansării procesului de aderare a Serbiei la UE. A evidențiat abordarea principială din partea României în favoarea unui proces echilibrat, care să cuprindă și dimensiunea estică și procesul de extindere în curs cu Balcanii de Vest, bazat pe meritele proprii și progresul în îndeplinirea criteriilor aferente extinderii Uniunii.

Complexul „Luceafărul”, cedat în favoarea statului român

Construit începând cu anul 1894 și dat în folosință în 1904 de elita românească, complexul „Luceafărul” cuprinde una din cele mai impozante clădiri din localitatea Vârșeț, fiind localizat în centrul orașului, pe un teren de aproximativ 2.460 m2.

Destinația inițială a fost Banca Luceafărul, care a finanțat activitatea agricolă a românilor din zonă, dar a devenit în scurt timp epicentrul acțiunilor de promovare a identității culturale și spirituale românești în Voivodina.

Complexul “Luceafărul” a aparținut românilor peste 50 de ani (1894-1947), generând și concentrând o efervescență culturală ce a conferit forță, coeziune și continuitate a tot ce este românesc în statul vecin, într-o perioadă dificilă din punct de vedere istoric și politic. În 2005, prin demersurile etnicilor români din Serbia imobilele au fost clasate drept monument istoric.

Potrivit comunicatului transmis de reprezentanții executivului, în cadrul discuțiilor, Nicolae Ciucă a salutat decizia la nivel înalt a autorităților sârbe de soluționare a aspectelor legate de complexul „Luceafărul” și cedarea fără condiții a dreptului de proprietate asupra clădirilor în favoarea statului român.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW