Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Nicolae Ciucă a depus lista miniștrilor și programul de guvernare în Parlament

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 23 noiembrie 2021

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, a depus marți seara, 23 noiembrie, programul de guvernare și lista miniștrilor propuși în Parlament. El a fost flancat de miniștrii propuși să facă parte din Cabinetul său.

Prim-ministrul desemnat a precizat care vor fi principalele măsuri pe care le va lua Executivul pe care îl va conduce. Între altele, pachetul social are prioritate, iar Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este „asul” din programul de guvernare.

„Este pentru prima dată când în programul de guvernare sumele alocate pentru investiții vor fi în conformitate cu procentul de 7% din PIB, creștem de la 5,7 la 7. PNRR reprezintă asul programului de guvernare și, în acest sens, împreună cu echipa guvernamentală, suntem obligați să respectăm liniile din PNRR și acele măsuri legislative care ne obligă la procesul de reformă.

Un alt principiu e acela prin care să sprijinim eliminarea decalajelor în comunitățile locale și să punem în aplicare programul de investiții Anghel Saligny. În momentul acesta, suma alocată este de aprox. 50 miliarde până în 2028, dar până în acest moment, din discuțiile avute cu dl Cseke (ministrul Dezvoltării – n.red.) s-au depus proiecte de aprox. 134 de miliarde, ceea ce înseamnă că la nivelul guvernului este nevoie de stabilirea unui mecanism cât se poate de echitabil și eficient, astfel încât să stabilim prioritizarea și repartiția transparentă a sumelor.

Pe pachetul de măsuri sociale este pentru prima dată când se alocă, se mărește indemnizația socială minimă de la 800 la 1000 de lei, o creștere de aprox. 25%. Vor fi indexate pensiile cu aprox. 10%. Pentru pensionarii care beneficiază de o pensie între 1000 și 1600 de lei se va asigura în luna ianuarie un ajutor de 1200 de lei ca să poată să treacă mai ușor de perioada de iarnă.

În programul de guvernare sunt cuprinse măsuri pentru creșterea alocației pentru copiii până la 2 ani la 600 de lei, pentru ceilalți alocația va fi 243 de lei. Salariul minim brut va crește la 2550 de lei. Pentru persoanele cu dizabilități se va asigura cea de-a 13-a indemnizație. Cred că e important să menționăm că angajatorii vor putea menține un angajat cu salariul minim nu mai mult de 24 de luni.

Sunt și alte măsuri care vizează continuarea celor asumate de guvernele anterioare, astfel încât să putem diminua impactul pe care l-a avut pandemia în mediul antreprenorial. Vom continua programele referitoare la microgranturi, tot ce înseamnă măsurile stabilite pentru HoReCa, să se acopere acel 20% din diferența de profit 2019/2020. Acestea sunt măsurile în mare”, a declarat Nicolae Ciucă după ce a depus programul de guvernare și lista membrilor Guvernului în Parlament.

Întrebat dacă merită aviz pozitiv toți miniștrii propuși, Nicolae Ciucă a răspuns că din punctul său de vedere, da. „Sunt convins că vom colabora foarte bine”, a mai punctat prim-ministrul desemnat.

Referitor la tensiunile din partid și faptul că mai mulți liberali sunt nemulțumiți că PNL a pierdut „ministerele cu bani”, Ciucă a precizat că eforturile făcute în această perioadă nu trebuie să țină cont de supărarea unui membru de partid.

„Eforturile care s-au făcut în această perioadă nu trebuie să țină cont de supărarea unui membru al PNL sau a unui membru din celelalte partide care compun coaliția azi. Menirea noastră este să facem în așa fel încât joi seara, după ce Parlamentul va fi aprobat acest Guvern, să trecem serios la treabă pentru că asta așteaptă cetățenii de la noi. Așteaptă stabilitate. Nu cred că avem timp pentru prea multă dezbatere ideologică sau doctrinară. Este nevoie de fapte astfel încât să putem să împlinim măcar așteptările cetățenilor”, a mai adăugat premierul desemnat.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW