Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Nicolae Ciucă a asigurat-o pe Natalia Gavriliţa că România va sprijini energetic R. Moldova

By news.ro , in Republica Moldova Stirile zilei , at 29 noiembrie 2022

Premierul Nicolae Ciucă a primit-o, marţi la Palatul Victoria pe Natalia Gavriliţa, premierul Republicii Moldova. Discuţia a vizat situaţia energetică, economică şi de securitate a Republicii Moldova. Cei doi premieri au analizat situaţia energetică şi efortul financiar necesar pentru menţinerea costurilor de asigurare a energiei, la un nivel sustenabil, pentru Republica Moldova.

„România va continua să acorde sprijin Republicii Moldova pe mai multe planuri – energetic, economic, pentru gestionarea crizei umanitare, dar şi pentru a parcurge drumul pro-european pe care s-a angajat. Stabilitatea şi prosperitatea Republicii Moldova sunt strâns legate de speranţa oferită de angajamentul proeuropean al autorităţilor şi al cetăţenilor”, a afirmat Nicolae Ciucă, conform unui comunicat de presă al Guvernului.

Republica Moldova face eforturi deosebite pentru a se descurca în condiţiile crizelor suprapuse cu care se confruntă. Astfel, atacurile ruse împotriva infrastructurii energetice ucrainene au determinat întreruperi de curent electric de până la 24 de ore în unele localităţi, din cauza debalansării sistemului comun în care sunt incluse cele două state.

Sursa citată mai spune că, în acelaşi timp, Republica Moldova nu mai poate beneficia de electricitatea care venea din Ucraina, din cauza războiului de agresiune al Rusiei.

Pe acest fond, Republica Moldova se confruntă cu creşteri substanţiale la preţul gazelor şi al curentului electric.

Prim-ministrul Natalia Gavriliţa a prezentat pe larg situaţia pentru fiecare categorie de produs energetic, mulţumind României pentru sprijinul în ceea ce priveşte furnizarea de curent electric – 90% din consum – gaz natural, păcură şi lemn de foc, mai indică sursa menţionată.

Cei doi premieri au analizat ce alte măsuri pot fi luate în continuare de către partea română pentru a sprijini trecerea cu bine a cetăţenilor Republicii Moldova peste sezonul de iarnă.

Sursa foto: Guvernul României

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW