Wednesday, December 8, 2021
Jurnalism corect


Nicolae Bănicioiu, audiat peste cinci ore în dosarul „Colectiv”/ Supraviețuitor: De ce ne-ați lăsat să murim ca niște câini?

By Madalina Balaceanu , in Justitie , at 6 decembrie 2019 Etichete: , ,

Fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu a fost audiat ca martor mai bine de cinci ore la Parchetul General în dosarul „Colectiv”. După audieri, Bănicioiu a declarat că a făcut „tot ce era omenește posibil” pentru răniții în incendiu și că nu a refuzat niciun ajutor din străinătate.

„Le-am spus tot ce cred eu că era necesar să le spun (procurorilor – n.r). Am răspuns la toate întrebările. (…) Credeţi-mă că şi eu şi ceilalţi am fi vrut să facem mai mult şi credeţi-mă că am făcut tot ce era omeneşte posibil. (…) Nu am refuzat niciun ajutor (din străinătate – n.r.)”, a spus Bănicioiu, la ieşirea din sediul Parchetului General.

Un supraviețuitor al incendiului, Mihai Grecea, i-a reproșat fostului ministru faptul că răniții au fost lăsați să moară „ca niște câini”, în spitale.

„De ce ne-aţi lăsat să murim ca nişte câini, atunci, prin spitale? Au fost banii mai importanţi, miza politică?”, l-a întrebat Mihai Grecea.

Nicolae Bănicioiu i-a răspuns că „a făcut tot ceea ce era omenește posibil” și el, și doctorii.

„Nu. Noi am spus din primul moment că asigurăm tot costul tratamentului. Am făcut tot ceea ce era omeneşte posibil. Şi eu şi doctorii. Nu acuzaţi salvatorii. Vorbiţi şi despre oamenii care au fost salvaţi. Eu am încercat să repar. (…) Gândiţi-vă că noi am trimis afară toţi pacienţii atunci, când doctorii au decis. Cine decidea când pleacă pacientul? Medicul. Ministrul nu putea să interfereze în tratamentul medical”, i-a răspuns fostul ministru al Sănătăţii.

Nicolae Bănicioiu a fost citat și în luna octombrie.  Atunci, fostul ministru al Sănătății a lipsit de la audieri, motiv pentru care familiile victimelor au cerut să fie adus cu mandat.

Avocatul celor 16 familii implicate în ancheta care vizează modul în care au fost tratați bolnavii a fost anunțat că Băncioiu nu a mers la audierile de la Parchetul General din motive personale.

„Astăzi am venit pentru că fusese citat domnul Bănicioiu, care din motive personale nu poate veni. Am solicitat atunci să fie adus cu mandat de aducere, că aşa spune legea. Am garanţia că se va prezenta sau va fi adus. (…) Nu îi comentez gestul domnului Bănicioiu, cred că se manifestă o senzaţie de teamă de câteva săptămâni, pentru că cineva trebuie să răspundă şi nu doi pompieri şi trei artificieri”, a spus Doru Viorel Ursu, în octombrie.

Colectiv

La puţin timp de la incendiul Colectiv, Nicolae Bănicioiu declara că autorităţile române nu au nevoie de ajutor din străinătate pentru a trata răniţii.

În luna octombrie a fost audiat și Raed Arafat. Întrebat dacă șeful Departamentului pentru Situații de Urgență ar putea fi inculpat în dosarul Colectiv, avocatul familiilor a răspuns:

„În plângerea făcută şi completată în numele celor 16 familii, eu asta am solicitat. (…) Familiile sunt distruse, dar speranţa a renăscut. Dacă veţi urmări evoluţia, o să vedeţi că probabil vom ajunge în sfârşit la marii responsabili, pentru că e vorba de cum era sistemul românesc pregătit. Eu zic că nu, era un dezastru”, a spus Doru Viorel.

Incendiul din Clubul Colectiv a avut loc pe data de 30 octombrie 2015. Atunci, 64 de tineri au decedat, iar alte zeci s-au ales cu arsuri grave. Numărul victimelor a ajuns la 65 după ce un supraviețuitor al incendiului s-a sinucis la aproape doi ani de la tragedie. Prietena acestuia și-a pierdut viața, în club.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW