New York Times: România are potențialul de a deveni o putere energetică în Europa
Un articol din cotidianul american The New York Times arată că România este pe cale să devină o mare putere regională energetică, care i-ar putea ajuta și pe vecini să elimine dependența față de Moscova, chiar dacă are cel mai dur regim fiscal din Uniunea Europeană (UE). România, cu o forță de muncă bine pregătită, cu costuri reduse, s-ar putea transforma într-o industrie de export, spun experții.
Agresiunea Federației Ruse în țara vecină a animat forța României de a-și asigura independența energetică, e de părere publicația citată.
„Planurile sale (n. red. României) energetice ambiţioase includ finalizarea a două dintre centralele de la Cernavodă şi implementarea unui nou tip de tehnologie nucleară, numită reactoare modulare mici. De asemenea, doreşte să profite din plin de zăcăminte substanţiale de gaze offshore din adâncurile Mării Negre”, a scris cotidianul american.
Totodată, obiectivele României sunt împărtășite și la Washington și în rândul unor investitori, se mai arată în articol, care văd oportunități de afaceri „într-un colț de lume care s-a aprins în ultimele luni.”
Analiza explică cum reactoarele de la Cernavodă au fost construite în timpul regimului comunist, strategia dictatorului fiind de a elibera România de dependența energetică de Uniunea Sovietică.
„La peste 30 de ani, pe măsură ce o mare parte din Europa caută să taie legăturile cu energia Rusiei, România beneficiază de gândirea domnului Ceauşescu. Cele două reactoare furnizează foarte ieftin aproximativ 20% din energia electrică a României”, a scris sursa citată.
Cu toate acestea, cooperarea cu România se va dovedi probabil o provocare pentru companiile din Statele Unite şi alte ţări occidentale, scrie publicaţia.
„Guvernul are reputaţia de a saluta investitorii externi cu taxe mari şi reglementări dificil de implementat. Aceste politici, probabil rezultatul temerilor că românii ar ajunge să plătească prea mult, deoarece giganţii energetici iau <<acasă>> profituri considerabile, au alungat probabil companiile externe”, se arată în articolul citat.
Luna trecută, spre exemplu, Exxon Mobil şi-a vândut pachetul de 50 la sută din Neptun Deep, un proiect de la Marea Neagră care a fost prezentat drept cel mai mare zăcământ nou de producţie de gaze naturale din UE.
În scurtul său anunţ, Exxon a spus că doreşte să se concentreze pe proiecte cu „un cost redus de aprovizionare”.
Totuși, pentru o țară precum România, cu o forță de muncă bine pregătită, cu costuri reduse, spun experții, realizarea de echipamente pentru acest nou tip de reactor s-ar putea transforma într-o industrie de export.
Acest potențial a atras interesul Statelor Unite. În 2020, cu încurajarea administrației Trump, România a întrerupt negocierile cu China pentru finalizarea reactoarelor de la Cernavodă și a apelat la Washington ca principală sursă de sprijin.
În timp ce planurile pentru Cernavodă avansează, Guvernul român și Administrația Biden au anunțat în mai un acord preliminar pentru construirea unui așa-zis reactor modular mic pe locul unei centrale electrice pe cărbune închise.
Furnizorul ar fi o companie din Oregon, NuScale Power, care a primit sprijin de peste 450 de milioane de dolari de la Washington pentru a dezvolta ceea ce industria nucleară speră să fie o nouă tehnologie pentru a revigora construcția reactorului.
Totodată, sursa precizată anterior a mai scris că industria petrolieră din România este una dintre cele mai vechi din lume, datând încă din anii 1860. În timp ce câmpurile petroliere sunt în scădere, directorii din industrie spun că forarea în Marea Neagră ar putea produce suficient gaz natural pentru a transforma România, acum un importator modest, în cel mai mare producător din Uniunea Europeană.
„Oportunitatea rezidă în offshore”, a spus Christina Verchere, directorul executiv al OMV Petrom, cea mai mare companie de petrol şi gaze din România.
România are, de asemenea, baraje care generează aproape 30% din energia electrică a ţării. Iar industria nucleară, care are aproximativ 11.000 de angajaţi, este bine văzută de industria globală.
Cu toate acestea, mai susține publicația americană, este probabil ca Guvernul român să supravegheze îndeaproape investitorii și să încerce să-i izoleze pe români de forțele economice globale.
CITEȘTE ȘI: ANRE dă undă verde BSOG pentru gazele din Marea Neagră
Sursa foto: Pixabay
Comentarii
http://cheapestandfast.com/# canada pharmacies online prescriptions
… [Trackback]
[…] Info to that Topic: mainnews.ro/new-york-times-romania-are-potentialul-de-a-deveni-o-putere-energetica-in-europa/ […]
… [Trackback]
[…] Find More here to that Topic: mainnews.ro/new-york-times-romania-are-potentialul-de-a-deveni-o-putere-energetica-in-europa/ […]
… [Trackback]
[…] Here you can find 1287 more Information on that Topic: mainnews.ro/new-york-times-romania-are-potentialul-de-a-deveni-o-putere-energetica-in-europa/ […]