Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Netanyahu: Israelul nu urmărește să cucerească Fâșia Gaza

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 10 noiembrie 2023 Etichete: , , ,

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul nu are nicio intenție de a cuceri, ocupa sau guverna Gaza în urma conflictului cu Hamas. El a subliniat că, deși Israelul nu urmărește să controleze Gaza, ar putea fi necesară o „forță credibilă” pentru a intra pe teritoriu, dacă este necesar, pentru a preveni potențiale amenințări militante, potrivit The Guardian.

Sugestia anterioară a lui Netanyahu potrivit căreia Israelul ar fi responsabil pentru securitatea Gaza pe termen nelimitat a primit critici din partea Statelor Unite, principalul aliat al Israelului. În timpul unei apariții la Fox News, premierul a reiterat că obiectivul Israelului nu este de a cuceri, ocupa sau guverna Gaza.

„Așadar, trebuie să avem o forță credibilă care, dacă este necesar, va intra în Gaza și îi va ucide pe ucigași. Pentru că asta este ceea ce va împiedica reapariția unei entități de tip Hamas”, a declarat Netanyahu.

Atacurile aeriene israeliene asupra sau în apropierea a trei spitale din Gaza au stârnit îngrijorări cu privire la sistemul de sănătate deja fragil din teritoriul palestinian. Oficialii palestinieni susțin că loviturile au avut loc pe fondul conflictului în curs de desfășurare cu Hamas, provocând o presiune suplimentară asupra infrastructurii de sănătate din regiune, care se confruntă deja cu un număr mare de răniți și de deplasări.

Israelul nu a răspuns la aceste acuzații. Printre locațiile vizate se numără Al Shifa, cel mai mare spital din Gaza, Israelul afirmând că acesta este situat într-o zonă crucială pentru activitățile de informații și operaționale ale Hamas. Cu toate acestea, atât Hamas, cât și personalul spitalului neagă aceste acuzații, susținând că Israelul le folosește ca pretext pentru a viza spitalul.

Vineri, 10 noiembrie, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, Ashraf Al-Qidra, a raportat că Israelul a vizat curtea complexului medical din orașul Gaza, provocând victime. Cu toate acestea, nu au fost furnizate detalii specifice. Directorul spitalului, Abu Salmiya, a informat Al Jazeera că cel puțin șase persoane au murit în urma atacului. Mass-media palestiniană a distribuit imagini video, neautentificate de Reuters, care ar arăta, se pare, urmările unui atac israelian asupra unei parcări în care palestinienii strămutați căutau adăpost, iar jurnaliștii erau prezenți.

Mii de palestinieni au continuat joi să fugă spre sud din nordul Fâșiei Gaza, în timp ce Casa Albă a anunțat că Israelul va începe să pună în aplicare „pauze umanitare” de patru ore în anumite părți ale zonei pentru a permite oamenilor să plece.

FOTO: Inquam Photos

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW