Tuesday, August 16, 2022
Jurnalism corect


Neregulile descoperite de ANFP după mai multe controale la instituții și autorități publice: Angajare cu contract de muncă în loc de concurs transparent sau delegarea de atribuții

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 8 martie 2021

Corpul de control al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP) a publicat cele mai frecvente nereguli descoperite în urma controalelor de la mai multe instituții și autorități publice. Liviu Mălureanu, președintele ANFP, a anunțat că, în perioada următoare, va avea loc „un amplu proces de control”. 

Printre neregulile descoperite de Corpul de control al ANFP, se numără o practică prin care instituțiile publice evită ocuparea unui post printr-un concurs transparent. Astfel, se încheie un contract de muncă, deși pentru funcția respectivă ar fi trebuit să se dea un concurs, urmat de o decizie de numire.

Stabilirea unor condiții de ocupare a unei funcții publice ce a fost scoasă la concurs, fără a există o fișă de post corespunzătoare, este o practică semnalată de ANFP.

În plus, anumite posturi publice de conducere ce au caracter temporar devin funcții deținute pe termen lung, prin practica „delegării de atribuții”.

O altă neregulă scoasă în evidență de ANFP este nerespectarea dispozițiilor legale în cazul reorganizării activității: Funcționarii își pot pierde locul de muncă, după o reorganizare la nivelul instituției, dacă postul ocupat este eliminat.

„În perioada următoare, vom demara un amplu proces de control de fond, în cadrul instituţiilor publice,  pe problemele menţionate, dar şi pe altele. Înţelegerea, respectarea şi aplicarea corectă a legilor reprezintă condiţii de bază în asigurarea funcţionalităţii managementului resurselor umane. ANFP trebuie să fie garantul respectării legalităţii în sistemul funcţiei publice”, a declarat Liviu Mălureanu, președintele ANFP.

Redăm, în totalitate, comunicatul ANFP

„Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) monitorizează şi controlează modul de aplicare a legislaţiei privind funcţia publică și funcționarii publici. În îndeplinirea acestei atribuţii principale, Agenţia desfăşoară controale tematice şi de fond în cadrul instituţiilor şi autorităţilor publice.

Printre neregulile constatate frecvent de către Corpul de control al ANFP, în contextul derulării acţiunilor specifice, s-au evidenţiat aspecte comune multor instituţii şi autorităţi publice, precum:

 • stabilirea drept funcții de natură contractualăîn loc de funcţii publice, a unor posturi ale căror atribuții presupun realizarea de activități care implică exercitarea prerogativelor de putere publică;
 • stabilirea condițiilor de ocupare pentru funcțiile publice vacante scoase la concurs fără a avea la bază o fișă de post corespunzătoare acelei funcții publice;
 • nerespectarea dispozițiilor legale în cazul reorganizării activității: nerespectarea drepturilor funcționarilor publici în cazul eliberării ca urmare a reducerii postului, întocmirea defectuoasă a fișelor de post corespunzătoare funcțiilor publice rezultate în urma reorganizării etc.;
 • transformarea delegării de atribuții – un instrument care asigură funcționalitatea activității anumitor compartimente pentru o perioadă scurtă de timp – într-o modalitate de ocupare pe termen lung a unor funcții publice, în special a unor funcții publice de conducere;
 • nerespectarea dispozițiilor legale în cazul ocupării prin exercitare cu caracter temporar a funcțiilor publice de conducere: neîndeplinirea condițiilor de ocupare stabilite sau transformarea ocupării exercitării cu caracter temporar într-o modalitate de ocupare pe termen lung și fără întrerupere a funcției publice de conducere vacante.

”În perioada următoare, vom demara un amplu proces de control de fond, în cadrul instituţiilor publice,  pe problemele menţionate, dar şi pe altele. Înţelegerea, respectarea şi aplicarea corectă a legilor reprezintă condiţii de bază în asigurarea funcţionalităţii managementului resurselor umane. ANFP trebuie să fie garantul respectării legalităţii în sistemul funcţiei publice”, a fost mesajul transmis de preşedintele ANFP, Liviu Mălureanu”

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW