Saturday, July 11, 2020
Jurnalism corect


Nereguli grave în supermarketurile din România. Ce abateri au descoperit inspectorii ANPC

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 5 noiembrie 2019 Etichete: , ,

Inspectorii ANPC au verificat 14 magazine Carrefour, la care au fost constatate abateri deosebit de grave, pentru care au fost aplicate 35 de amenzi în valoare de 301.000 lei, fiind propusă măsura închiderii temporare până la șase luni a două magazine.

Au fost verificate magazinele Carrefour București Militari, Carrefour București Băneasa, Carrefour Constanța, Carrefour Brașov, Carrefour București Grand Arena, Carrefour București Colosseum, Carrefour Sa-tu Mare, Carrefour Cluj Napoca, Carrefour Baia Mare și Carrefour Ora-dea Lotus Market, unde au fost verificare 6724 kg produse alimentare în valoare de 282.879 lei din care la 1660 kg produse alimentare în valoare de 42.265 lei au fost constatate abateri.

Abaterile de la prevederile legale constatate sunt următoarele, a transmis ANPC, într-un răspuns la o solicitare mainnews.ro.

Ce cumpără românii

Depozitare în vederea expunerii spre comercializare a produsului piept de manzat cu data limita de consum depășită; Comercializare diferite specii de peste (file _ ton rosu, file peste spada) si fructe de mare (stridii, melci prefierti, calamar, caracatiță) fără respectarea condițiilor de păstrare impuse de producător. Expunerea spre comercializare a diferitelor sortimente de preparate culinare la temperaturi mai mici de 60 de grd. C.

Comercializare diferite specii de peste (file ton rosu, file peste spada) si fructe de mare (stridii, melci prefierti) fara respectarea conditiilor de pastrare impuse de producator. Expunere spre comercializare preparate culinare la temperaturi mai mici de 60 grd. C pentru masa calda si respectiv mai mari de 8 grd. C pentru masa rece; Prezentarea la locul de comercializare a produsului crap salbatic Grecia cu un grad de prospetime extra desi acesta gradul de prospetime al acestuia apartinea categoriei B. – Comercializare diferite specii de peste fara respectarea condiitillor de pastrare impuse de producator; Comercializare de pulpe inferioare curcan si trunchi de cod – produse ambalate si congelate cu caracteristici calitative necorespunzatoare (acumulare cantitativa de gheata in ambalaj si arsuri de congelare). Comercializare de preparate culinare (ciorba de legume) la masa calda la temperaturi mai mici de 60 grd. C. – Comercializare de diferite specii de peste fara respectarea conditiilor de pastrare impuse de producator; Comercializarea de peste si fructe de mare congelate si ambalate cu caracteristici calitative necorespunzatoare: arsuri de congelare si acumulare cantitativa de gheata in ambalaj. Expunerea spre comercializare de preparate culinare la masa calda fara respectarea temperaturii de minim 60 grd. C impusa de legislatia in vigoare.

La raionul de comercializare peste s-a constatat nerespectarea conditiilor de temperatura impuse de producator la expunerea spre vanzare a pestelui refrigerat. Comercializare de produse alimentare cu caracteristici calitative neconforme. Lipsa informarii la locul de vanzare cu privire la prezenta unor alergeni si nerespectarea declararii ingredientelor initiale ale unor produse. Nerespectarea conditiilor de temperatura la masa calda, existenta de produse alimentare cu data limita de consum depasita.

Comercializare de peste congelat si ambalat cu arsuri de congelare si legume si fructe depreciate din punct de vedere calitativ. La raionul Gastro nu se respectau temperaturile de expunere spre comercializare la masa calda a preparatelor culinare impuse de legislatia in vigoare. Utilizare la raionul de preparate culinare de ustensile care prezentau urme de rugina si utilizarea buretelui de metal prezentand riscul desprinderii de bucati din acesta.

Comercializare de diferite specii de peste fara respectarea conditiilor de pastrare impusa de producator. In spatiul frigorific era depozitat in vederea expunerii la comercializare produsul peste Dorada (232kg/4369,92Ilei) avand branhii care prezentau culoare galbuie si mucus, miros nespecific. Comercializarea de preparate culinare la masa calda fara a se respecta conditiile de temp impuse de legislatia in vigoare (min 60 grd. C). Comercializare de peste si fructe de mare congelate si preambalate cu arsuri de congelare si acumulare cantitativa in ambalaj.

Produsul finit „salaté fasole uscaté- nu avea mentionata data. fabricatiei- termenul de valabilitate fiind de 24 de ore; verificare metrologica depdsita la unul din cantarele utilizate in unitate au verificarea metrologicé depasita -din 18.09.2019; la raionul prajituri, expuse la comercializare toate produsele au la raft doud mentiuni privind valabilitatea astfel: o eticheté neagra mare pe este scris cu font alb -termen de valabilitate 3 zile sau termen de valabilitate 24 de ore si pe aceasta mai au lipite doua buline pe care se mentionezd data productiei si data expirarii. Ex:la produsul – macarons- pe eticheta neagra se mentioneza termen de valabilitate 3 zile si pe bulina alba data productiei 21.10 pana la 26.10, adicad 5 zile , iar pe eticheta din sistem pe care apare atat cantitatea produsului cat si pretul, iar pe ambalaj se mentioneaza data ambalarii 24.10 cu valabilitate 29.10.

Nu au fost respectate conditiile tehnice pe timpul manipularii, depozitarii si desfacerii produselor. Au fost comercializate produse care pun in pericol sdnatatea consumatorilor.

Pentru produsele din carne transate si portionate in unitate, ambalate si expuse la vanzare nu se poate stabili o trasabilitate, nefiind regasit lotul initial ci un al lot intern, sau nefiind mentionat nici un lot; produsele din zona gastro – ficatei pui, piept pui, pulpa pui, salata cu ciuperci, salata paste cu suncda, salatd cu pui – nu se poate stabili ziua prepardarii, cantitatea cantarita fiind mai mare decat cea rezultata din evidentele zilnice; nu se respecta normele sanitare la decongelarea produselor in vederea prepardarii, acestea fiind puse in recipienti cu apa la temperatura mediului ambiant

Practica comerciala inselatoare prin mentionarea ca ingredient a maionezei pentru fabricarea unor preparate culinare (salata de boeuf)

Cuptoare insuficient igienizate, congelator mobil neigienizat in zona garniturilor, termograma necompletata din 23.10, lighean din plastic nerecomandat alimentatiei publica, cutite cu maner din plasti, paviment deteriorat in zona sifonului, masina de gheata prezinta urme de coroziune la profilul metalic; file somon cu temperatra 7,03 gr.Celsius, medalion somn cu 7,1 gr.Celsius , creveti prefierti cu 7,1 gr. Celsius, conopida arsa de ger

Neconformitati privind tara de origine a sortimentelor din peste.

In camera figorificé buc&ti de file de porc (materie prim) erau pastrate direct pe rastele din tija din inox prinse prin sudurda in puncte de un cadru tip cornier, iar in zonele de prindere suprafetele sunt nelavabile fiind potentiale medii de cultura. La raionul de carne, in camera figorifica s-a masurat temperatura produselor ambalate depozitate pe rafturi constatandu-se ca acestea nu se respecta astfel: hamburgher vita la 8 grade C, pastrama ceafa 6,6 grade C, mici vita -porc 6,6 grade C si pulpa vita la 8 grade C, fata de max 4 grade C specificat pe ambalajele produselor.

Nerespectare temperature depozitare la carnea de pui refrigetata inpusa de producator (0-4 grade Celsius) in realitate fiind temperature de 6.4 -8.5 grade Celsius. Nerespectarea vecinatatii produselor, respectiv preparatele culinare dulci se aflau in aceeasi vitrina cu preparatele mancare gatita. Lipsa afisare compozitie produse preparate si produse proaspete. Lipsa gramaj si etanseitate la produsele ornament tort (caserola cantitate neta 60 gr, iar prin cantarire s-a gasit cantitate bruta de 46 grame -58 grame).

Sancțiuni

Pentru abaterile constatate, inspectorii ANPC au aplicat 35 de amenzi în valoare de 301.000 lei și au dispus următoarele măsuri:

-retragerea temporară de la comercializare a 209 kg produse alimentare în valoare de 3798 lei

-retragerea definitiva de la comercializare a 1423 kg produse alimentare în valoare de 28.875 lei

-s-a propus masura opririi temporare a prestarii serviciilor din raionul gastronomie pentru 2 magazine

-remedierea deficientelor constatate si demararea_ procedurilor pentru autorizarea masinii de producere gheata

De asemenea, a fost propusă și măsura complementară de închidere temporară până la șase luni pentru două magazine.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW