Sunday, January 16, 2022
Jurnalism corect


Nelu Tătaru: Putem să avem până la 50.000 de cazuri reale de COVID-19. Pandemia este gestionată prost

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 4 octombrie 2021

Nelu Tătaru, consilier al premierului Florin Cîțu și fost ministru al Sănătății, a declarat luni, 4 octombrie, că numărul real al cazurilor de COVID-19 din România ar putea ajunge până la 50.000, luând în calcul persoanele care, deși sunt infectate, nu anunță autoritățile. 

Cei care se declară astăzi în raportările oficiale sunt mai puțini. Sunt multe capacități de testare, ne testăm acasă. Cifra oficială din România nu este de 8.000 cât a venit astăzi. Suntem pe o pantă ascendentă. Mobilitatea este cea care dă și transmiterea în comunitate. Urmează ca săptămâna aceasta și cea următoare să mai avem un trend crescător odată cu deschiderea școlilor. Vedem dacă vom ajunge la 20-30 de mii de cazuri pe zi”, a declarat Nelu Tătaru, luni, într-un interviu acordat Digi24.ro.

Concret, fostul ministru susține că, pentru a vedea numărul real de cazuri de COVID-19, trebuie înmulțite cazurile raportate de Grupul de Comunicare Strategică „cu 5 până la 10”.

În acest moment eu spun că putem înmulți cu 5 până la 10. Pe nedeclarați putem să avem până la 50.000 de cazuri. INSP spunea că putem ajunge până la 30.000 de cazuri declarate zilnic”, a precizat Tătaru.

Consilierul premierului a precizat că autoritățile ar trebui să verifice dacă restricțiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19 sunt respectate.

Pandemia nu este scăpată de sub control, dar cred că este prost gestionată în acest moment, pentru că am luat-o prea ușor(…)Anul acesta nu ar trebui să le fie frică politicienilor pentru a lua anumite decizii. Populismul nu își are loc într-un moment medical”, a adăugat fostul ministru al Sănătății.

Peste 8.000 de cazuri, raportate luni

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a raportat luni, 4 octombrie, 8.292 de noi cazuri de COVID-19, dintr-un total de 32.004 de teste. Peste 1.400 de pacienți infectați cu SARS-CoV-2 sunt internați la ATI.

Institutul Național de Sănătate Publică a informat că 133 de decese au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, în rândul persoanelor infectate cu COVID-19.

Din totalul de 133 de pacienți decedați, 127 erau nevaccinați și 6 vaccinați. Pacienții decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între 45 și 94 de ani și prezentau comorbidități”, potrivit GCS.

În spitalele din țară, numărul total al persoanelor internate cu COVID-19 este de 14.153, dintre care 385 de minori. În secțiile ATI, sunt internați 1.468 de pacienți, dintre care 21 de minori.

GCS informează că, la nivel național, mai sunt libere 3 paturi ATI, în Bihor, Galați și Brașov, pentru pacienții bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale și care sunt confirmate cu SARS-CoV-2.

Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW