Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Nelu Tătaru: Mă îngrijorează momentul relaxării / Faptul că suntem la suprafaţă nu înseamnă că nu ne putem duce la fund

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 12 mai 2020 Etichete: , ,

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat luni seara, că este îngrijorat de data de 15 mai, atunci când vor începe să se relaxeze restricțiile în România.

„Mă îngrijorează momentul relaxării, acel moment în care vom avea o reluare a afluenţei de populaţie dintr-o zonă în alta, o interacţiune şi poate o recrudescenţă a transmiterii locale. Dar rămân totuşi optimist în condiţiile în care consider că precauţiile s-au înţeles, distanţarea s-a înţeles, masca în spaţiile închise s-a înţeles, regulile de igienă s-au înţeles şi atunci să sperăm că avem şi un rezultat care să nu ne facă să impunem şi alte restricţii”, a spus ministrul sănătății întrebat ce îl îngrijorează cel mai mult în acest moment al epidemei din România.

Tătaru a mai adăugat că, în ciuda faptului că în acest moment ne aflăm la suprafață din punct de vedere epidemic, “nu înseamnă că nu ne putem duce la fund”

„Vorbeam într-o emisiune trecută despre cei 90 la sută cei care am ascultat și cei 10 la sută care nu au ascultat. Rămâne ca fiecare dintre noi să poată fi corectorul celorlalți, în măsura în care putem să luăm atitudine. Dacă Curtea Constituțională a dat un verdict, s-au restrâns niște drepturi fundamentale… gândiți-vă că noi  nu am fi putut gestiona această pandemie dacă nu impuneam nişte restricţii; gândiți-vă că nu am fi putut opri nişte focare la Ţăndărei, la Suceava, dacă nu impuneam carantina; nu reuşeam să oprim nişte focare la Focşani, la Suceava, la Deva dacă nu impuneam nişte reguli, chiar dacă au fost militare, dar vine un moment când trebuie să conştientizăm că am trecut prin ceva deosebit. Faptul că suntem la suprafaţă nu înseamnă că nu ne putem duce la fund”, a spus Nelu Tătaru, luni seara, la Digi24.

Întrebat de ce nu coboară graficul din punct de vedere al numărului de cazuri, Tătaru a spus: „Săptămâna trecută vă spuneam că Bulgaria este în creştere. Noi, Suedia, Polonia şi Anglia suntem pe acel platou – unele dintre aceste ţări erau de patru săptămâni. Ceva nu lasă ca acest număr de cazuri să coboare: că sunt cazurile din căminele de bătrâni, că sunt cazurile persoanelor care îngrijesc aceşti bătrâni, că sunt cazurile din spitale, de personal medical, există încă o transmitere acolo. Plus că a trebuit să gestionăm perioada de Paşte şi perioada weekendului de 1-3 mai”

Ministrul Sănătăţii a mai spus că ar fi de așteptat ca în următoarele cinci-şase zile să existe un număr de cazuri noi în scădere.

 „Mă aştept ca în următoarele cinci-şase zile să vedem că avem un număr de cazuri noi în scădere, dar aceste cinci-şase zile cam coincid cu primele zile de relaxare. Şi dacă ne-am temut sau am avut precauţii în zilele de Paşti, în zilele de 1-3 mai, mai avem precauţii acum şi la relaxare. Trebuie gestionate bine aceste prime zile, fiindcă relaxarea dă și o falsă siguranță, care duce la noi infectări. Noi infectări, în condițiile în care n-au fost imunizați prea mulți din populația României, duce la focare noi și acestea vor fi destul de greu de gestionat, în condițiile în care ziua este mare, e frumos afară, lumea este la capătul răbdării”, a arătat ministrul.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *