Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Neînțelegeri între liderii UE privind războiul dintre Israel și Hamas. Ce s-a discutat la summit-ul extraordinar

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 18 octombrie 2023 Etichete: , , , ,

Liderii UE au încercat să ajungă la un numitor comun privind războiul dintre Israel și Hamas, potrivit Euractiv. Aceștia s-au întâlnit pentru discuții extraordinare privind situația din Orientul Mijlociu.

Summitul extraordinar a fost convocat ca urmare a temerilor că un răspuns inițial contradictoriu la războiul dintre Israel și Hamas a afectat imaginea UE ca actor internațional și a subminat relațiile sale cu țările din regiune. Liderii UE au discutat despre continuarea eforturilor diplomatice de a se angaja cu actorii regionali, inclusiv cu Iordania și Egiptul, pentru a împiedica extinderea conflictului într-un război regional.

Summit extraordinar cu privire la conflictul din Orientul Mijlociu

De asemenea, jurnaliștii Euractiv relatează faptul că aceștia au coordonat eforturile de a introduce ajutoare umanitare în Gaza și de a-i evacua pe cei aproximativ 1 000 de cetățeni străini despre care se crede că sunt încă blocați în zonă.

Cu toate acestea, principalul punct de dispută pentru multe state membre ale UE a fost percepția că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a depășit atribuțiile prin sprijinul său neclintit pentru Israel. Reuniunea virtuală a avut loc cu o săptămână înainte ca liderii UE să se întâlnească în persoană la reuniunea obișnuită de la Bruxelles și a fost organizată după criticile privind depășirea limitelor de către von der Leyen cu ocazia vizitei sale recente la Tel Aviv.

În timp ce unii lideri UE au lăudat în mod direct călătoria lui von der Leyen în timpul summitului, potrivit unor persoane informate despre conversație, majoritatea statelor membre s-au plâns anterior de poziția ei ne-coordonată și orientată spre viitor.

În ceea ce a fost considerat, de asemenea, ca un memento public pentru von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, a subliniat, după discuțiile virtuale de două ore, că politica externă a UE trebuie să se bazeze pe „unitate” și „consecvență” în a cere respectarea dreptului internațional oriunde au loc conflicte.

„Cu toții trebuie să ne ridicăm și să apărăm pacea, dreptul internațional și dreptul umanitar peste tot, în orice loc din lume și în orice moment”, a declarat Michel. „Acesta este statul de drept”, potrivit Euractiv.

Potrivit publicației, discuțiile de marți au fost întrerupte de faptul că liderii UE au aflat de rapoartele autorităților palestiniene potrivit cărora un atac aerian israelian a lovit marți un spital din orașul Gaza, ucigând cel puțin 500 de persoane, a anunțat ministerul sănătății condus de Hamas. De asemenea, Hamas a acuzat Tel Avivul pentru bombardament, dar armata israeliană a negat că ar fi responsabilă și a declarat că o rachetă lansată greșit de militanții palestinieni a lovit spitalul.

„Am primit această informație când eram împreună. Se pare că se confirmă”, a declarat Michel reporterilor după discuții. ”Un atac împotriva infrastructurii civile nu este în conformitate cu dreptul internațional.”

Vorbind cu reporterii după summit, von der Leyen a fost mai atentă cu cuvintele sale. Răspunzând la întrebările reporterilor, ea a declarat că CE face tot posibilul pentru a trimite provizii umanitare în Gaza prin stabilirea unui pod aerian către Egipt și că își va tripla ajutorul umanitar pentru palestinieni în acest an.

Ea a abordat pe scurt călătoria sa la Tel Aviv, spunând că le-a spus autorităților israeliene că „Hamas este teroristul, nu poporul palestinian, așa că trebuie să ne ocupăm de poporul palestinian și de nevoile sale umanitare”.

Cu toate acestea, diferențele mai mari au fost din nou afișate atunci când ambii lideri au fost întrebați dacă susțin punctul de vedere al lui Borrell, care a acuzat guvernul israelian că încalcă dreptul internațional prin impunerea unei blocade totale în Gaza.

„Când tai infrastructurile de bază, când tai accesul la apă, când tai electricitatea (…) Acest lucru nu este în conformitate cu dreptul internațional”, a declarat Michel.

Între timp, von der Leyen a cerut reporterilor să examineze limbajul din declarația comună a liderilor UE. Diplomații UE, întrebați de Euractiv și cărora li s-a acordat anonimatul pentru a vorbi liber, au declarat că au observat o schimbare în tonul ei.

Preșeintele României a participat la summit prin videoconferință

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat marți, 17 octombrie 2023, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, în format videoconferință, pe tema situației din Orientul Mijlociu, după atacurile Hamas asupra Israelului.

În cadrul reuniunii, Președintele României a evidențiat necesitatea transmiterii unui mesaj strategic unitar al UE cu privire la evoluția situației de pe teren. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a condamnat încă o dată atacurile teroriste împotriva Israelului, exprimând regrete pentru pierderile de vieți omenești.

Președintele României a subliniat că țara noastră susține fără echivoc dreptul legitim al Israelului la autoapărare, care trebuie exercitat în conformitate cu dreptul internațional umanitar.

Cu privire la rolul pe care Uniunea Europeană îl are în rezolvarea acestei crize și în continuarea sprijinirii soluției celor două state, Președintele Klaus Iohannis a transmis că Uniunea Europeană va trebui să continue să se coordoneze îndeaproape cu Statele Unite și cu partenerii regionali care împărtășesc aceeași viziune, în vederea evitării extinderii conflictului, a asigurării accesului la ajutorul umanitar și a protejării populației civile, potrivit unui comunicat de presă.

FOTO: Inquam Photos / George Călin

Comentarii