Sunday, May 5, 2024
Jurnalism corect


Negoiță a plantat ilegal palmieri în Piața Unirii. Nicușor Dan: Am dat dispoziție să fie extrași 

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 15 mai 2023 Etichete: , , ,

Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță, a plantat mai mulți palmieri în zona Piața Unirii, la sfârșitul săptămânii trecute, fără însă a avea aviz de la Primăria Capitalei. Primarul general, Nicușor Dan, a anunțat că lucrările au fost sistate de Poliția Locală, iar palmierii vor fi extrași de către angajații ALPAB.

De multe lucruri poate fi acuzat Robert Negoiță, nu însă și că duce lipsă de imaginație. După ce în ultimul an a umplut Sectorul 3 cu borduri de culoare albă și dale roșii, primarul Sectorului 3 a ordonat amplasarea de palmieri în București.

Mai multe ghivece cu astfel de plante exotice au fost aduse pe pasajul din zona Anghel Saligny, aflat în construcție, iar alte câteva au fost plantate în Piața Unirii.

Uitați cu ce surpriză venim! La Piață Unirii avem palmieri! Iată  lucrează aici oamenii, colegii, pun aici aceste plante minunate care ne plac atât de mult și cu care ne pozăm de fiecare dată când plecăm în afară țăriiîn zone mai exotice. Sunt plante aclimatizate. Specialiștii ne asigura  vor supraviețui inclusiv pe perioada iernii. Ajung  n-aibă probleme până la -15, chiar -20 grade. Când au fost ultima dată -20 de grade în BucureștiHaideți  fim serioși  s-a schimbat vremea”, și-a argumentat primarul investiția.

Nicușor îi scoate palmierii lui Negoiță

Planurile edilului i-au fost însă date peste cap de Nicușor Dan. Primarul general a anunțat luni, 15 mai, că Primăria Sectorului 3 nu deține aviz pentru plantarea palmierilor în Piața Unirii. Prin urmare, angajații ALPAB îi vor extrage.

„Primarul general, Nicușor Dan, a dat dispoziție ALPAB să extragă palmierii plantați ilegal în zona Unirii de lucrătorii Primăriei Sector 3. Astfel, astăzi, la ora 13:00, ALPAB va scoate arborii fără să-i vătămeze și vor umple cu pământ găurile rămase pentru a aduce terenul la același nivel. În cursul zilei de sâmbătă, 13 mai a.c., din dispoziția primarului general, Poliția Locală a sistat acțiunea de plantare a palmierilor. Această acțiune se desfășura ilegal, fără aviz de la administratorul drumului (Administrația Străzilor București)”, a transmis Primăria Capitalei.

Nu sunt primele lucrări demarate de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii, fără documente legate emise de Primăria Capitalei. La începutul acestui an, administrația lui Robert Negoiță a spart trotuarele în această zonă pentru a monta celebrele borduri albe, însă și atunci lucrările au fost oprite de Primăria Capitalei.

„Menționăm că Primăria Sectorului 3 a resistematizat zona fără a avea documente legale”, arată PMB.

Negoiță este primul oficial care aduce palmieri în România pentru a fi plantați. Potrivit Adevărul, în 2003, ministrul turismului de la acea vreme, Dan Matei Agathon, a plătit 115.000 dolari din banii statului pentru 146 bucati palmieri tip Chamaerops si Washingtonia, aduși din Grecia, pentru a fi plantați în stațiunea Mamaia. Aceștia nu au rezistat foarte mult, de vină fiind evident condițiile climatice, neprielnice pentru o astfel de plantă.

Și Nicolae Robu, pe vremea când era primar, a achiziționat 40 de palmieri pitici din Olanda pentru a fi amplasați în Timișoara. Aceștia au rezistat ceva mai bine deoarece se aflau în ghivece, iar pe perioada iernii erau mutați în sere.

Comentarii