Monday, September 26, 2022
Jurnalism corect


Negocierile cu Comisia Europeană pe tema PNRR, pe ultima sută de metri: Florin Cîțu va avea o cină de lucru cu Ursula von der Leyen

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 11 mai 2021

O delegație a Guvernului României, în frunte cu prim-ministrul Florin Cîțu, negociază în aceste zile, la Bruxelles, ultimele detalii ale Planului Național de Redresare și Reziliență, prin care țara noastră va putea accesa finanțări de 29,2 miliarde de euro.

Șeful executivului va avea, marți, o cină de lucru cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, iar miercuri va purta discuții cu vicepreședinții executivi ai executivului european, Margrethe Vestager și Valdis Dombrovskis.

La rândul său, ministrul finanțelor, Alexandru Nazare, a avut o întrevedere cu comisarul european pentru economie Paolo Gentiloni, iar marți, 11 mai, va avea una și cu comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn.

La Bruxelles se va afla și ministrul proiectelor europene, Cristian Ghinea, care va participa la întâlnirea lui Florin Cîțu cu Margrethe Vestager.

Planul Național de Redresare și Reziliență

Din alocarea totală pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) la nivelul UE, România poate beneficia de 29,2 miliarde de euro – 13,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 16 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Regula stabilită prin propunerea de regulament (aflată încă în negociere la nivel european) este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în decembrie 2026.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW