Sunday, April 21, 2024
Jurnalism corect


Negociator, spion rus sau erou? Curiosul caz al lui Denis Kireev, ucraineanul care ar fi fost ucis de SBU pentru trădare

By Vîrban Robert , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 6 martie 2022

Mai multe publicații din Ucraina au scris sâmbătă, 5 martie, citând „surse politice de rang înalt”, despre Denis Kireev, participant la prima rundă a negocierilor de pace cu Rusia, care ar fi fost ucis de Serviciul de Securitate (SBU) pentru presupusă trădare.

Totuși, deși în final moartea acestuia a fost confirmată oficial, există foarte multe lucruri care nu se leagă în această poveste. Să le luăm pe rând.

Pe 28 februarie, Denis Kireev este văzut în imaginile publicate de la prima rundă de negocieri dintre Ucraina și Federația Rusă, desfășurată la Gomel, în Bielorusia, fără ca acesta să se afle pe lista inițială publicată de autoritățile de la Kiev. Prezența sa nu a făcut însă mare vâlvă în spațiul public, în condițiile în care atenția era canaliză pe cu totul alte subiecte. De ce ar fi trebuit să facă? Pentru că, la începutul aceleași luni, televiziunea Canal 5 a publicat un material în care îl acuză pe acesta de legături cu serviciile ruse de intelligence, menționând că încă din 2020 ar exista o anchetă în acest sens.

După ce la a doua rundă de negocieri, desfășurată pe 3 martie, nu a mai fost văzut, două zile mai târziu, pe 5 martie, încep să apară primele relatări despre faptul că ar fi fost ucis de SBU. Conform publicației Zaborona, primul care a scris despre acest lucru (ora 11:38) a fost controversatul deputat Oleksandr Dubinskii, exclus din partidul Slujitorul Poporului, aflat pe lista de sancțiuni a trezoreriei americane.

Apoi, rând pe rând, marile publicații de știri ucrainene dezvăluie, citând surse politice de înalt nivel, că Denis Kireev ar fi fost omorât de SBU, după ce s-ar fi descoperit dovezi „clare” pricind colaborarea cu serviciile rusești.

Propaganda rusă preia subiectul

La ora 13:38, informația este difuzată și de site-ul ucrainean pro-rus Strana.ua, care publică și o fotografie blurată cu un om împușcat, despre care jurnaliștii spun că ar fi Kireev. Conform analistului Dmitro Zolotukhin, fost adjunct la Ministerul Politicii Informaționale din Ucraina, imediat pe Telegram a fost declanșată o campanie coordonată de răspândire a întregii povești.

„În aceste capturi de ecran, vezi canale telegrame care accelerează știrile despre uciderea lui Kireev. Cel puțin 85% dintre ei sunt suspectați în mod rezonabil de colaborare cu GRU (n.r. -serviciul secret al Ministerului rus al Apărării)”, a scris Zolotukhin .

Повідомлення про вбивство Дениса Кірєєва.

На даний момент нічого достеменно не відомо, але я викладу вам факти, на…

Publicată de Dmytro Zolotukhin pe Sâmbătă, 5 martie 2022

GUR susține că-i spionul său și-l numește „erou”

Însă povestea nu se încheie aici. Sâmbătă seară, Direcția Principală de Informații din cadrul Ministerului Apărării de la Kiev (GUR) a confirmat moartea lui Denis Kireev, despre care spune că ar fi fost agentul său. Pe lângă moartea acestuia, GUR anunță trecerea în neființă și a altor doi agenți de-ai săi, contrat uzanțelor serviciilor secrete, care în general se feresc să confirme astfel de nume.

„Au murit, apărând Ucraina, iar actul lor ne-a adus mai aproape de victorie! Eroii nu mor! Trăiesc până ne amintim de ei!”, au scris pe Facebook reprezentanții GUR.

Під час виконання спеціальних завдань, загинули три розвідники — співробітники Головного управління розвідки…

Publicată de Головне управління розвідки Міністерства оборони України pe Sâmbătă, 5 martie 2022

Cine este Denis Kireev

Potrivit Zaborona, Denis Kireev este un cunoscut bancher ucrainean, fost vicepreședinte al Consiliului de administrație al Oschadbank (2010-2014) și membru al Consiliului de Supraveghere al Ukreximbank (2006-2012) și a participat la numeroase proiecte naționale și internaționale.

Pe parcursul carierei sale de 20 de ani a lucrat în următoarele instituții financiare: Citibank, Credit Lyonnais, ING, Rabobank.

Din 2006 până în 2008, Kireev a ocupat funcția de director adjunct la SCM Finance, iar ulterior s-a alăturat companiei austriece GROUP SLAV AG, care este deținută de frații Kliuiev (apropiați ai fostului președinte Viktor Ianukovici, fugit la Moscova).

Potrivit anchetei publicate de jurnaliștii de la Canal 5, Kireev ar fi lucrat pentru FSB sub pseudonimul „Bine”. Din 2006, el ar fi scurs date și informații către serviciile rusești în legătură cu achiziționarea de arme pentru forțele armate ucrainene, dar și despre schemele de îmbogățire a oligarhilor ucraineni. Conform aceleași surse, Kireev ar fi avut relații de prietenie cu actualul șef al SBU, Ivan Bakanov.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW