Monday, July 15, 2024
Jurnalism corect


Ne putem infecta cu coronavirus de la aerul condiționat? Ce spun specialiștii

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 9 mai 2020 Etichete: ,

Sezonul cald se apropie, măsurile de restricție se ridică treptat, iar în curând românii vor fi obligați să poarte măști în spațiile închise. Mulți se întreabă dacă este sau nu periculos să folosească aerul condiționat și dacă coronavirusul se poate transmite prin instalațiile de răcire a aerului.

“Principiul de a nu se transmite boala este aerisirea foarte bună a spațiilor.(…) Doar că dacă aceste spații sunt ventilate cu instalații de aer condiționat care nu îndeplinesc condițiile de a avea un filtru cu efect bactericid sau dacă acest filtru nu este schimbat conform recomandărilor, atunci da, pot reprezenta o sursă de contaminare”, a explicat profesorul Virgil Musta, medic infecționist la Timișoara.

Profesorul Musta a mai explicat că aerul condiționat poate deveni periculos pentru că slăbește imunitatea organismului.

“În cazul aerului condiționat din mașină, acela poate mai degrabă să slăbească imunitatea organismului. Sunt acele teorii din medicina indiană și chinezească care spun că vântul slăbește organismul. De aceea, persoanele care stau în aer condiționat, unele dintre ele, răcesc foarte ușor după aceste expuneri”, a explicat prof. Musta.

Medicul a mai atras atenția asupra faptului că este de recomandat ca toate încăperile să fie foarte bine aerisite.

„În încăperi, este recomandabil ca acestea să fie foarte bine aerisite, nu neapărat cu aer condiționat, care, dacă nu are filtrele de securitate în regulă, s-ar putea să reprezinte un focar de contaminare. Există filtre speciale pentru aer condiționat, care sunt făcute pentru a steriliza aerul, dar sunt foarte scumpe și nu toate echipamentele de aer condiționat au aceste filtre(…)Depinde, pe de altă parte, și despre ce fel de spații vorbim, dacă sunt spații de locuit, unde practic numai persoanele din respectiva casă pot contamina aerul, sau spații comune, de birouri, unde nu știi dacă sunt persoane bolnave purtătoare de virus și care pot contamina aerul. Dacă aceste instalații nu au filtre speciale, ele reprezintă o sursă de contaminare. În asemenea spații, indiferent dacă se folosește sau nu aerul condiționat, este important să purtăm masca și să păstrăm acea distanță de 2 m.

Problema este dacă este bine să funcționeze aerul condiționat sau dacă nu cumva este mai bine aerisim încăperile. Pentru că o aerisiere bună și o ventilare naturală a acestor încăperi poate că este mai bună decât o instalație de aer condiționat care nu îndeplinește condițiile de curățire a aerului”, a declarat medicul, pentru Digi24.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW