Wednesday, May 1, 2024
Jurnalism corect


Nava pe care se află 10.000 de oi moarte nu a fost scoasă din Marea Neagră/ Autoritățile susțin că viața turiștilor nu va fi pusă în pericol

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 22 februarie 2020 Etichete: , , ,

În urmă cu patru luni, o navă cu aproximativ 14.000 de oi s-a scufundat în portul Midia din Năvodari. Deși a trecut o perioadă lungă de timp și se apropie sezonul estival, vaporul pe care se află 10.000 de oi moarte, nu a fost scos din apă.

Potrivit autorităților din România, viața turiștilor care vor merge de 1 mai la mare nu va fi pusă în pericol.

 „Eu cred că este bine să nu alarmăm nefondat turiştii, având în vedere că eu de când am preluat mandatul de prefect am solicitat în plenul unei şedinţe de consiliu judeţean prelevarea perioadică a analizelor, acest lucru se face săptămânal, atât din acvatoriu, cât şi din zonele apropiate navei eşuate, iar până acum toate probele care au fost puse la dispoziţie de cei care le recoltează, valorile se încadrează în normal”, a declarat George Niculescu, prefect Constanţa, pentru Mediafax.

Ministerul Sănătății a explicat că apa de îmbăiere nu are nicio problemă, în timp ce fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, spune că în apa este un cadavru și nu ar trebui să se scalde nimeni.

În căutarea altor răspunsuri, la Bucureşti, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, nu a fost de găsit, iar Biroul de Presă a oferit un răspuns în scris potrivit căruia apa de îmbăiere nu are nicio problemă.

 „Aş putea să vă spun că este un exemplu de <aşa nu!>. Este un fenomen extrem de periculos pentru că apa este folosită inclusiv de către persoane, şi lucrurile pot degenera urât. (…) Lucrurile trebuie respectate întocmai. Direcţia de Sănătate Publică Constanţa cred că trebuie să ia atitudine. Lucrurile sunt mai complexe decât par la prima vedere. Orice cadavru care este într-o zonă care este accesibilă populaţiei poate să creeze mari probleme de sănătate”.

La rândul său, medicul Tudor Ciuhondaru a dat exemplu spitalul pe care chinezii l-au construit într-o săptămână pentru bolnavii de coronavirus. În România, nici după patru luni oile moarte nu au fost scoate din apă.

 „Uitaţi-vă cum face China un spital în şase zile. Este o situaţie nemaiîntâlnită. Mă întreb ce fel de reacţie au autorităţile şi dacă s-ar întâmpla o chestie similară, ferească Dumnezeu, de catastrofă cu oameni implicaţi, cum ar fi sistemul de reacţie”, a declarat Ciuhondaru.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că autoritățile au monitorizat în permanență situația și au dat și mesaje clare că nu există niciun fel de risc.

Vineri, echipajele au reușit să scoată toată apa care inundase vaporul și susțin că luni vor termina operațiunea de aducere la cheu.

Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, s-a răsturnat pe 24 noiembrie 2019, în Portul Midia din Năvodari, având la bord 14.000 de ori. Dintre acestea, doar 254 au fost salvate, iar alte sute de cadavre au fost luate din apă. Aproximativ 10.000 de ori se află încă pe navă.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *