Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


NATO și-a început exercițiul nuclear anual

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 17 octombrie 2022

Forţele armate din 14 ţări membre NATO au început luni, 17 octombrie, exercițiul anual de simulare a apărării teritoriului Alianţei Nord-Atlantice împotriva unui atac nuclear, relatează CNN. 

Exercițiul de descurajare nucleară al NATO, „Steadfast Noon”, implică aproximativ 60 de avioane de luptă, de supraveghere şi de realimentare, precum şi bombardiere B-52, potrivit sursei citate. Acesta se desfășoară anual de peste un deceniu, potrivit Pentagonului.

Exercițiile vor avea loc deasupra Belgiei, Marii Britanii și Mării Nordului.

„Este important să discutăm și să ne coordonăm în privința chestiunilor nucleare. Noi luăm în serios amenințările lui Putin și suntem vigilenți în continuare. Orice utilizare a armelor nucleare ar schimba complet natura conflictului. Rusia știe că un război nuclear nu poate fi câștigat”, a declarat Stoltenberg, într-o conferință de presă de joi, 13 octombrie.

Totodată, Alianța a mai tarnsmis că politica sa nucleară se află în „revizuire constantă și este modificată și adaptată în lumina noilor evoluții”, conform Reuters, care mai transmite că în acest exercițiu nu se folosesc arme reale.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii