Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


NATO, despre cazul Geoană: „Toţi angajaţii NATO trebuie să obţină o autorizaţie de securitate de la autorităţile lor naţionale pentru a-şi putea prelua atribuţiile în cadrul organizaţiei, iar dl. Geoană a făcut acest lucru”

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 4 octombrie 2024 Etichete: , ,

Mircea Geoană a ocupat funcţia de secretar general adjunct al NATO după ce a obținut, conform procedurilor, o autorizaţie de securitate din partea autorităților naţionale, a transmis vineri un oficial NATO, la solicitarea News.ro. Această precizare vine în contextul în care Geoană, actual candidat la președinția României, se află în mijlocul unui scandal declanșat de o investigație a unei organizații media internaționale, care arată că un colaborator apropiat al său ar fi avut legături de afaceri cu un oligarh rus controversat.

„Domnul Geoană a deținut funcția de secretar general adjunct al NATO din octombrie 2019 până în septembrie 2024. Toți angajații NATO trebuie să obțină o autorizație de securitate emisă de autoritățile naționale înainte de a-și prelua atribuțiile, iar domnul Geoană a respectat această procedură”, a declarat oficialul NATO pentru News.ro.

News.ro a contactat Alianța pentru a întreba dacă, în momentul numirii lui Mircea Geoană în 2019, au fost efectuate verificări privind posibile legături cu Moscova, având în vedere responsabilitățile sale privind relațiile NATO-Rusia. „Pe durata mandatului său, domnul Geoană a susținut ferm Alianța transatlantică și a apărat valorile democratice ale NATO”, a subliniat oficialul în răspunsul oferit.

Recent, Geoană, care și-a dat demisia de la NATO pentru a candida la președinție, a fost implicat într-o controversă în urma unei anchete realizate de The Organized Crime and Corruption Reporting Project. Investigația a dezvăluit că Rareș Mănescu, coordonator al campaniei lui Geoană, ar fi fost asociat cu Aleksei Kozlov, un om de afaceri rus și propagandist al Kremlinului, care a vizitat Crimeea de peste 10 ori după anexarea din 2014.

Jurnaliștii au descoperit că Mănescu ar fi fondat o companie împreună cu Kozlov în timp ce Geoană încă îndeplinea funcția de adjunct al NATO. Ancheta a scos la iveală legături care duc până la un mercenar rus implicat în conflictul din Donbas. Se mai susține că Kozlov ar fi folosit o identitate falsă pentru a sprijini cauza Rusiei.

Joi, Mircea Geoană a anunțat că a solicitat autorităților române și structurilor aliate să investigheze aceste acuzații, pe care le consideră parte dintr-o „operațiune de kompromat” orchestrată după „manualul FSB”.

News.ro a contactat NATO pentru a clarifica dacă Geoană a cerut sprijinul Alianței în acest context și dacă au fost efectuate verificări privind legăturile sale cu Rusia în momentul numirii sale în funcția de secretar general adjunct în 2019.

Comentarii