Friday, December 9, 2022
Jurnalism corect


NATO a adoptat noul Concept Strategic şi a invitat oficial Finlanda şi Suedia să devină membre / Rusia, „cea mai semnificativă amenințare”

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 29 iunie 2022

Alianţa Nord-Atlantică a adoptat miercuri, 29 iunie, la summitul de la Madrid, noul Concept Strategic, care prevede contracararea ameninţărilor generate de Rusia şi de China, iar Finlanda şi Suedia au fost invitate oficial să devină membre NATO, a anunţat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Potrivit declarației comune adoptate de șefii de stat și de guvern din NATO care au participat la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic de la Madrid 29 iunie, Federația Rusă reprezintă cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității aliaților și a păcii și stabilității în zona euroatlantică.

„Ne confruntăm în continuare cu amenințări distincte din toate direcțiile strategice. Federația Rusă reprezintă cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității aliaților și a păcii și stabilității în zona euroatlantică. Terorismul, în toate formele și manifestările sale, continuă să reprezinte o amenințare directă la adresa securității populațiilor noastre, precum și la adresa stabilității și prosperității internaționale.

Respingem categoric și condamnăm terorismul în termenii cei mai fermi posibil. Cu determinare, hotărâre și solidaritate, aliații vor continua să contracareze amenințările Rusiei și să răspundă la acțiunile sale ostile și să lupte împotriva terorismului, în conformitate cu dreptul internațional”, conform sursei citate.

De asemenea, declarația prevede și amenințările cibernetice, fiind vizată aici China:

„Ne confruntăm cu amenințări cibernetice, spațiale și hibride (…), precum și cu utilizarea rău intenționată a tehnologiilor emergente și disruptive. Ne confruntăm cu o concurență sistemică din partea celor, inclusiv a Republicii Populare Chineze, care ne contestă interesele, securitatea și valorile și care încearcă să submineze ordinea internațională bazată pe reguli. Instabilitatea din afara granițelor noastre contribuie, de asemenea, la migrația neregulamentară și la traficul de persoane”, se mai arată în document.

Noul Concept Strategic

În cadrul primei sesiuni a summitului de la Madrid, a fost aprobat un nou Concept Strategic al alianței:

„Am aprobat un nou concept strategic. Acesta descrie mediul de securitate cu care se confruntă Alianța, reafirmă valorile noastre și definește scopul principal al NATO și cea mai mare responsabilitate a NATO de a asigura apărarea noastră colectivă pe baza unei abordări de tipul 360 de grade.

Acesta stabilește, de asemenea, cele trei sarcini principale ale NATO:

 • descurajarea și apărarea,
 • prevenirea și gestionarea crizelor
 • și securitatea prin cooperare.

În anii următori, aceasta ne va ghida activitatea în spiritul solidarității noastre transatlantice”.

De asemenea, a fost stabilită o nouă bază de referință pentru postura noastră de descurajare și apărare.

„NATO va continua să ne protejeze populațiile și să apere în permanență fiecare centimetru de teritoriu aliat. Ne vom baza pe noua noastră postură îmbunătățită și ne vom consolida semnificativ descurajarea și apărarea pe termen lung pentru a asigura securitatea și apărarea tuturor aliaților.

Vom face acest lucru în conformitate cu abordarea noastră de tip 360 de grade, în domeniile terestru, aerian, maritim, cibernetic și spațial și împotriva tuturor amenințărilor și provocărilor. Rolul NATO în lupta împotriva terorismului este parte integrantă a acestei abordări. Aliații s-au angajat să desfășoare pe flancul nostru estic forțe suplimentare robuste și pregătite de luptă, care să fie extinse de la grupurile de luptă existente la unități de mărimea unei brigăzi, acolo unde și atunci când este necesar, susținute de întăriri credibile și disponibile rapid, de echipamente prepoziționate și de o comandă și un control îmbunătățite.

Salutăm cooperarea dintre națiunile-cadru și națiunile-gazdă în consolidarea forțelor și a comenzii și controlului, inclusiv în ceea ce privește stabilirea unor structuri la nivel de divizie. (…) Ne vom intensifica exercițiile de apărare colectivă pentru a fi pregătiți pentru operațiuni de mare intensitate și multidomeniu și pentru a asigura întărirea oricărui aliat în termen scurt. Toate aceste măsuri vor consolida substanțial disuasiunea și apărarea avansată a NATO. Acest lucru va contribui la prevenirea oricărei agresiuni împotriva teritoriului NATO, negând oricărui adversar potențial succesul în atingerea obiectivelor sale”, potrivit declarației.

Finlanda şi Suedia, invitate oficial să devină state membre

Totodată, Finlanda şi Suedia au fost invitate oficial să devină state membre ale alianței, după ce Turcia a acceptat să nu se mai opună aderării celor două țări la NATO.

„Ne reafirmăm angajamentul față de politica ușilor deschise a NATO. Astăzi, am decis să invităm Finlanda și Suedia să devină membre ale NATO și am convenit să semnăm protocoalele de aderare. În orice aderare la Alianță, este de o importanță vitală ca preocupările legitime de securitate ale tuturor aliaților să fie abordate în mod corespunzător.

Salutăm încheierea memorandumului trilateral între Turcia, Finlanda și Suedia în acest sens. Aderarea Finlandei și a Suediei le va face pe acestea mai sigure, NATO mai puternică și zona euro-atlantică mai sigură. Securitatea Finlandei și a Suediei este de o importanță directă pentru Alianță, inclusiv în timpul procesului de aderare”.

Ajutor pentru Ucraina

Între altele, șefii de stat și de guvern din NATO s-au angajat să continue să acorde ajutor Ucrainei, în contextul războiului.

„Vom continua și vom intensifica și mai mult sprijinul politic și practic acordat partenerului nostru apropiat, Ucraina, care continuă să își apere suveranitatea și integritatea teritorială împotriva agresiunii rusești. Împreună cu Ucraina, am decis un pachet consolidat de sprijin.

Acesta va accelera livrarea de echipamente de apărare neletale, va îmbunătăți apărarea și reziliența cibernetică a Ucrainei și va sprijini modernizarea sectorului său de apărare în tranziția sa pentru a consolida interoperabilitatea pe termen lung. Pe termen mai lung, vom acorda asistență Ucrainei și vom sprijini eforturile acesteia pe calea reconstrucției și a reformelor postbelice”.

Puteți citi integral AICI declarația summitului de la Madrid emisă de șefii de stat și de guvern din NATO care au participat la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic de la Madrid 29 iunie 2022.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW