Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Nancy Pelosi: China nu poate împiedica liderii mondiali sau pe oricine altcineva din a călători în Taiwan

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 3 august 2022

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a încheiat, miercuri, 3 august, vizita din Taiwan, demers criticat aspru de China. Oficialul american a transmis că oficialii Partidului Comunist Chinez nu pot împiedica liderii mondiali din a vizita insula democrată, deși le interzic liderilor taiwanezi să participe la întâlnirile mondiale, relatează Reuters.

Din păcate, Taiwan-ului nu i-a fost permis să participe la întâlnirile mondiale, cel mai recent exemplu fiind cea a Organizației Mondiale a Sănătății, din cauza obiecțiilor Partidului Comunist Chinez.

Ei pot interzice Taiwanului să își trimită liderii la forumurile globale, dar nu pot împiedica liderii mondiali sau pe oricine altcineva din a călători în Taiwan și a-și arăta respectul față de democrație”, a transmis Nancy Pelosi, într-un comunicat de presă, la finalul vizitei în Taiwan.

Pe lângă reacția dură a Chinei, vizita speaker-ului american în Taiwan a fost criticată și de oficialii ruși și nord-coreeni.

Demonstrație de forță a Chinei, în jurul Taiwanului

Ministerul taiwanez al Apărării susține că Beijingul încearcă să instituie „o blocadă pe aer și pe mare” asupra Taiwanului, întrucât o serie dintre exercițiile militare plănuite de China vor avea loc la 12 mile nautice de teritoriul insulei democrate, potrivit Reuters.

Miercuri, 27 de avioane de luptă chineze au intrat în spațiul aerian al insulei, iar 22 dintre ele au depășit „linia mediană” ce separă Taiwan de țara condusă de Xi Jinping.

Agenția de stat chineză, Xinhua, a anunțat că de joi până duminică vor avea loc exerciții militare cu muniție reală, pe mare și în aer, și vor fi lansate rachete convenționale în marea din Estul Taiwanului.

Totodată, China a catalogat exercițiile drept „operațiuni militare țintite”.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Desfășurare de forțe în jurul Taiwanului, în așteptarea lui Nancy Pelosi / UPDATE Președintele Camerei Reprezentanților a ajuns în Taipei

Sursă foto: Newsquawk / Twitter

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *