Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Mugur Isărescu: Vârful crizei Covid-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 7 aprilie 2020 Etichete: , , , , ,

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, susține că vârful tensiunilor generate de criza Covid-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost deja depășit.

„Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit. Dacă în perioada 11-20 martie 2020 retragerile de numerar, de la BNR, ale instituțiilor de credit, pentru a acoperi cererea populației și a întreprinderilor, au atins nivelul record de 4.4 miliarde lei (de două ori mai mult decât în decembrie 2019, perioada sărbătorilor de iarnă), în ultimele zile acestea s-au redus substanțial. Valoarea numerarului din casele de circulație ale instituțiilor de credit a crescut, ceea ce înseamnă că acum acestea își pot acoperi din interior necesarul de numerar pentru efectuarea plăților și alimentarea fluentă a ATM-urilor”, potrivit unei declarații a guvernatorului Mugur Isărescu, transmisă într-un comunicat de presă.

Mugur Isărescu mai spune că au fost identificate probleme și în ceea ce privește lichiditățile de valută.

„Discontinuitățile au fost determinate atât de cererea mare, cât și de suspendarea unor transporturi aeriene externe; situația este în curs de normalizare”, a mai spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR mai spune că în ciuda faptului că „la nivelul întregului sistem financiar-bancar a existat un excedent de lichiditate, preferința pentru lichiditate specifică perioadelor de criză a cauzat, în zilele imediat următoare declarării stării de urgență, blocaje temporare și punctuale în finanțarea cheltuielilor bugetare și a economiei reale, precum și unele majorări de rate de dobândă, în special pe piața monetară”.

Conform șefului Băncii Naționale, cursul de schimb al leului s-a stabilizat.

„După anunțarea măsurilor de politică monetară hotărâte de către CA al BNR, fluxurile de lichiditate s-au fluidizat semnificativ, inclusiv datorită operațiunilor pe baze bilaterale efectuate de BNR, finanțarea cheltuielilor statului s-a derulat fără sincope, iar ratele de dobândă s-au redus considerabil. Cursul de schimb al leului s-a stabilizat într-un interval de 1 (unu) la sută, cu ușoară tendință de apreciere în ultimele zile, ceea ce a prevenit creșterea cheltuielilor statului cu finanțarea datoriei publice în valută și a importurilor necesare în această perioadă, iar, pe de altă parte, a calmat anticipațiile de deteriorare a situației macroeconomice”, a spus Mugur Isărescu.

De asemenea, BNR recomandă în continuare ca în această perioadă întreprinderile și populația să folosească pe cât posibil instrumente de plată fără numerar.

sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Info on that Topic: mainnews.ro/mugur-isarescu-varful-crizei-covid-19-in-domeniul-monetar-bancar-si-financiar-a-fost-depasit/ […]

  • … [Trackback]

    […] Information on that Topic: mainnews.ro/mugur-isarescu-varful-crizei-covid-19-in-domeniul-monetar-bancar-si-financiar-a-fost-depasit/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW