Thursday, May 30, 2024
Jurnalism corect


Mugur Isărescu, despre impactul economic al pandemiei: A accentuat dezechilibrele existente / Estimările oficiale indică o scădere economică de 14% în trimestrul II

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 4 iunie 2020 Etichete: ,

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că pandemia COVID-19 a accentuat dezechilibrele economice existe în economia românească, create pe fondul creșterilor de venituri din ultimii ani.

Totodată, Mugur Isărescu a făcut referire la estimarea Ministerului de Finanțe privind o scădere a economiei de 14% în trimestrul II al acestui an.

„Aș dori să subliniez că pe parcursul ultimilor patru ani această creștere economică a fost susținută în special prin creșteri salariale și majorarea puternică a consumului , în timp ce dezechilibrele fiscale și externe s-au accentuat, iar rată anuală a inflației s-a situat în jurul valorii de 4%, cel mai ridicat nivel comparativ cu țările din UE. În acest context marcat de politici fiscale semnificativ prociclice, BNR a menținut o politică monetară mai restrictivă , prin păstrarea la un nivel relativ ridicat atât al ratei dobânzii de politică monetară , respectiv la 2,5%, cât și al ratelor rezervelor minime obligatorii ale instituțiilor de credit pentru pasivele în lei și cele în valută (respectiv la 8%). Având în vedere contextul menționat , impactul economic inițial al pandemiei a fost unul puternic, accentuând și mai mult dezechilibrele existente , pe fondul presiunilor în creștere asociate aprovizionării cu alimente, deprecierii monedei naționale și creșterii necesarului de lichiditate. Astfel, luând în calcul amplitudinea declinului economic din luna aprilie, estimările oficiale privind evoluția PIB pentru trimestrul II indică o contracție de 14% a activității economice față de trimestrul anterior,” a declarat Mugur Isărescu, într-o Alocuţiune în cadrul celei de 43-a Reuniuni a Clubului Guvernatorilor din Zona Marii Negre, Balcani şi Asia Centrală, citat de Agerpres.

Sursa foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW