Thursday, November 30, 2023
Jurnalism corect


Mugur Isărescu, aproape scăpat de dosarul privind colaborarea cu Securitatea. Decizia crucială a CCR

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 23 noiembrie 2021

Curtea Constituțională a admis marți, 23 noiembrie, sesizarea de neconstituționalitate invocată de guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, în dosarul în care Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității solicită constatarea calității de colaborator al Securității. În urma acestei decizii, instanța ar putea declara nulitatea actelor elaborate de CNSAS și implicit la respingerea acțiunii. 

Cu majoritate de voturi, CCR a constatat că Legea nr.161/2019 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității este neconstituțională în ansamblul său. Potrivit judecătorilor CCR, modificarea legii din 2019, prin care CNSAS a reluat cercetările în cazul lui Mugur Isărescu, s-au realizat prin încălcarea principiului bicameralismului. Practic, arată Curtea, actul normativ ar fi trebuit adoptat de Camera Deputaților în calitate de for decizional, iar nu de Senat.

Decizia CCR ar putea afecta și dosarul prin care CNSAS a cerut constatarea calității de colaborator al Securității în cazul lui Traian Băsescu, ajuns în instanță în baza aceluiași act normativ.

Acuzat că a pârât românii care se plângeau de frig și foame

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, ar fi colaborat din 1979 până în 1989 cu fosta Securitate, perioadă în care ar fi oferit note informative despre două persoane care au făcut comentarii negative la adresa nivelul de trai din România acelor vremuri, se arată în cererea adresată instanței de către Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității și obținută, la vremea respectivă, de Main News.

„În legătură cu atitudinea din ultimul timp a I.D., sursa poate relata: 1. Are răbufniri destul de dese de nemulțumire față de aspecte sociale precum: transportul în comun din Drumul Taberei (acuzat ca ii răpește mai mult de o ora); încălzirea locuinței în care trăiește; aprovizionarea cu alimente; programele de televiziune. Are tendința de a face comparații cu situația din alte țări. 3. Sursa a constatat o accentuare evidenta a manifestărilor de nemulțumire, după ce a divorțat,” se arată în cererea trimisă de CNSAS către Curtea de Apel București.

Într-o altă notă, guvernatorul BNR ar fi oferit informații Securității despre un anume D.W., despre care spune că „În discuții a menționat dificultățile întâmpinate de membrii comunității diplomatice din București în această iarnă (în legătură cu asigurarea gazelor și căldurii). A arătat că diplomații acreditați la București își exprimă nedumerirea în legătură cu acest lucru, întrucât de regulă membrii corpului diplomatic sunt protejați în orice țară, în România însă ei au stat în condiții mai dificile decât populația. A manifestat interes față de eventualele măsuri care vor fi luate în România pentru depășirea acestor dificultăți”.

De asemenea, CNSAS spune că Mugur Isărescu „nu a menajat interesele persoanei denunțate, nu a avut o atitudine precaută și nici de protejare a celui denunțat. A vizat îngrădirea dreptului la viață privată a celui denunțat, atât timp cât a acceptat că persoana denunțată putea să facă obiectul unor investigații suplimentare ale Securității, ca rezultat al denunțului său”.

Consilierul lui Isărescu de la BNR, Adrian Vasilescu, a transmis, atunci, că poziția instituției este că guvernatorul nu a colaborat cu fosta Securitate și a invocat precedentele adeverințe care atestă acest lucru.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW