Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Motivele pentru care Andreea Cosma a fost condamnată la 4 ani de închisoare în dosarul Ciuperceasca

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 25 februarie 2020 Etichete: , , ,

Deputatul Andreea Cosma, condamnată în primă instanță la 4 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, este acuzată că a acționat asumat, „cunoscând ca nu sunt indeplinite condițiile legale pentru redactarea si autentificarea contractelor de vânzare cumpărare prin care activul „Ciuperceasca” a fost înstrăinat”, se arată în motivarea deciziei instanței. 

Andreea Cosma a fost trimisă în judecată de DNA Ploiești pentru niște infracțiuni pe care le-a săvârșit în 2015, pe vremea când era notar. În 2018, aceasta a fost condamnată de Instanța Supremă, la 4 ani de închisoare cu executare. Decizia este în primă instanță.

Motivarea Înaltei Curți

„Inculpata a acționat asumat”

În motivare deciziei Înaltei Curți, dată publicității abia acum, în 2020, se arată că Andreea Cosma, în calitate de notar, „nu numai că putea, prin prisma pregătirii sale şi calităţii de „practician al dreptului” să identifice condiţiile în care opera transferul proprietăţii, ci avea o obligaţie legală în acest sens”.

„În acest context se reține că inculpata a acţionat asumat, cunoscând că nu sunt îndeplinite condiţiile legale pentru redactarea şi autentificarea contractelor de vânzare cumpărare prin care activul „E.” a fost înstrăinat,  conștientizând urmările conduitei sale individuale și ale conjugării acesteia cu ale coinculpatului B. și asumându-şi autentificarea actelor juridice. Inculpata C. a evaluat consecința ce urma a se produce și care era accesibilă facil în condițiile în care la biroul său notarial, sub semnătura sa, a fost dezmembrat activul ”E.” și au fost încheiate toate cele 9 contracte de vânzare-cumpărare, însumând cca 91 % din suprafața parcului industrial. Ignorarea repetată de către notarul public a dispoziţiilor legale ce ţin de legalitatea actelor autentificate și în favoarea aceluiași solicitant, demonstrează intenţia, ca formă a vinovăției penale şi ajutorul calificat la comiterea faptei”, se arată în motivarea instanței.

Instanța mai arată că Andreea Cosma a fost atrasă în activitatea infracțională după începerea demersurilor pentru vânzare.

„În ce o priveşte pe inculpata C., instanţă evaluează existenţa unei contribuţii subsecvente (a fost atrasă în activitatea infracţională de către cei doi inculpaţi, după începerea demersurilor pentru vânzare), dar fără de care rezultatul nu se putea produce, în cotă de 20% (2.134.956,8 lei)”, arată documentul citat.

„A ignorat voit”

Andreea Cosma mai este acuzată că, în calitate de notar, „cunoscând (ca o condiție a exercițiului profesiei și pregăririi sale) condițiile de validitate ale contractelor sinalagmatice, oneroase și sancțiunile în cazul nerespectării lor, a autentificat contractele de vânzare-cumpărare, ignorând voit forma de organizare și natura societății vânzătoare, în lipsa derulării licitației publice și în condițiile unui preț sub cel din grila notarilor (tocmai lipsa procedurii licitației publice făcuse ca martorul notar public P2. să refuze autentificarea acelorași contracte)”.

Inculpați: încheierea contractelor este legală

Inculpații audiați în acest dosar nu au constat situația de fapt, însă au susținut că încheierea contractelor este legală.

„Declarațiile inculpaților conțin recunoașterea chestiunilor de fapt imputate. Astfel, audiaţi în cursul cercetării judecătoreşti, inculpaţii nu au contestat situaţia de fapt descrisă în actul de sesizare, însă au susţinut că încheierea contractelor este legală, iar încălcările de lege imputate prin acuzaţie sunt eronat sau chiar abuziv invocate.

Ignorarea condițiilor necesare și utile demersului, respectiv transferului dreptului de proprietate, nu se înscrie într-o eroare de evaluare a textelor de lege aplicabile, ci într-un sprijin eficient şi subsidiar contribuțiilor infracţionale ale coinculpaților”, se mai arată în motivarea deciziei instanței.

Acuzațiile DNA

DNA a trimis-o în judecată pe Andreea Cosma în anul 2015, pentru complicitate la abuz în serviciu, pe vremea când era notar public.

Andreea Cosma a fost trimisă în judecată de DNA Ploiești, în 2015, pentru complicitate la abuz în serviciu ,în dosarul privind vânzarea la preţuri subevaluate a unor terenuri din subordinea cazărmii Ciuperceasca.

Cosma este acuzată că, în calitate de notar public, a înstrăinat mai multe imobile din cadrul Ciuperceasca, fără a respecta dispoziţiile legale privind achiziţiile.

Conform procurorilor, “vânzarea terenurilor la un preţ cu mult sub valoarea lor reală a fost făcută de Dănuţ Cornea la îndemnul preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova de la acea dată, Florin Serghei Anghel, care, depăşindu-şi competenţele legale, a emis o procură autentificată prin care Cornea era împuternicit să vândă integral activul ”Cazarma 1375 – Ciuperceasca” către toate persoanele, prin negociere, cu precizarea unei valori minime care însă nu fusese stabilită printr-un raport de evaluare întocmit în vederea vânzării, aşa cum era prevăzut în procedurile legale”.

În derularea acestor tranzacţii cei doi au fost ajutaţi de Andreea Cosma.

Deputatul PSD de Prahova, Andreea Cosma este fiica fostului președinte al Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma.

Potrivit DNA, Andreea Cosma ”a acceptat să autentifice contractele de vânzare cumpărare prin care S.C. Plopeni Industrial Parc S.A., a înstrăinat mai multe imobile ce făceau parte din activul «Ciuperceasca», fără respectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind achiziţiile publice şi fără a se ţine seama nici măcar de valorile minimale ce trebuiau a fi avute în vedere potrivit studiului de evaluare «Valori de piaţă-etalon minim informativ» practicat de Camera Notarilor Publici Prahova la data încheierii contractelor de vânzare-cumpărare, respectiv la nivelul anului 2008”.

 

 

 

sursa foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW