Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Motivare: De ce au fost condamnați Radu Mazăre și Sorin Strutinsky în dosarul „Polaris”

By Diochetanu Andreea , in Justitie Politic Stirile zilei , at 17 februarie 2022

Joi, 17 februarie, a fost publicată motivarea condamnării fostului primar al municipiului Constanța Radu Mazăre și a afaceristului Sorin Strutinsky în dosarul „Polaris”. Cei doi au fost condamnați de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) la câte 5 ani de închisoare la începutul acestei luni, iar acum a fost publicată și motivarea.

De menționat este că Mazăre și Strutinsky au fost condamnați la închisoare pentru o mită de aproape 1,4 milioane de euro pentru autorizarea unui mall din Constanța, dar au fost achitați în cazul unei presupuse mite de 7 milioane de euro pentru încheierea contractului de salubrizare între primăria Constanța și firma Polaris.

Instanța a anonimizat numele inculpaților.

„Instanţa de control judiciar constată că nu există probe care să lege încheierea contractelor de publicitate de câştigarea licitaţiei sau care să demonstreze existenţei unei înţelegeri prealabile între inculpaţii C. (Eduard Martin – n.red.) şi A. (Radu Mazăre – n.red.), intermediată, eventual, de inculpatul B. (Sorin Strutisnky – n.red.), iar simpla împrejurarea că în celelalte două cazuri acesta a fost modul în care mita a fost pretinsă şi primită este total insuficientă pentru a trage aceeaşi concluzie şi cu privire la această faptă. Un mod identic de operare poate constitui doar un simplu indiciu care să determine declanşarea unor cercetări cu privire la fapte, însă nu poate fundamenta trimiterea în judecată, sau, mai mult, pronunţarea unei soluţii de condamnare.

Reţinând aşadar că doar invocarea unui modus operandi nu este suficientă pentru a dovedi existenţa înţelegerii dintre inculpaţi, Înalta Curte, Completul de 5 judecători, va examina în continuare şi celelalte argumente referitoare de caracterul fictiv al contractelor, acestea constituind, de altfel, elementul central al concluziei de vinovăţie a inculpaţilor”, conform motivării.

În ce privește condamnarea pentru infracțiunea de luare de mită, judecătorii au precizat că probatoriul administrat în cauză dovedește „săvârşirea cu vinovăţie” a acestei infracțiuni.

„Înalta Curte, Completul de 5 judecători, reţine că starea de fapt expusă anterior conturează un mod de operare unic, utilizat atât în cazul S.C. L. S.R.L., cât şi a S.C. K. S.R.L., în baza căruia inculpatul A., cu contribuţia esenţială a inculpatului B., a pretins şi primit sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale interesate în edificarea unor construcţii de tip mall în Constanţa, în scopul emiterii fără întârziere a documentaţiei necesare, disimulând primirea acestor sume sub forma unor contracte de publicitate încheiate cu M., care în realitate nu au fost executate decât de către client, prin plata sumelor menţionate în contract.

În raport cu cele anterior reţinute, instanţa de control judiciar constată neîntemeiate criticile formulate, probatoriul administrat în cauză dovedind săvârşirea cu vinovăţie de către inculpaţii A. şi B., în calitate de autor şi, respectiv, complice, a infracţiunii de luare de mită, fapta constând în aceea că, în perioada octombrie/ noiembrie 2007 inculpatul A., în calitate de primar al municipiului Constanţa, a pretins, prin intermediul inculpatului B., de la reprezentanţii S.C. K. S.R.L., suma de un milion de euro pentru emiterea autorizaţiei de construire necesare edificării unui complex comercial de tip mall, primind în perioada februarie 2008 – februarie 2009 suma totală de 2.472.303,8 RON, sub forma unor plăţi efectuate în baza unui contract fictiv de publicitate încheiat între această societate şi S.C. M. S.R.L.

Instanţa de apel constată, în primul rând, că argumentele expuse în cazul celorlalte infracţiuni de luare de mită pentru nu pot fi aplicabile. Astfel cum rezultă din analiza efectuată în situaţia S.C. L. S.R.L. şi S.C. K. S.R.L., în cauză au fost administrate suficiente probe din care a rezultat, în mod neechivoc, legătura directă între emiterea autorizaţiilor de construire şi încheierea contractelor de publicitate, fiind dovedite acţiunea de pretindere, prin solicitarea expresă de încheiere a contractelor de publicitate făcută de inculpatul B., faptul că reprezentanţii societăţilor au conştientizat că tratează cu funcţionarul public, cumpărând actul de serviciu al acestuia, precum şi primirea efectivă a acestora, în baza unor contracte de publicitate încheiate între aceste societăţi şi M. S.R.L.”, au arătat judecătorii.

Context

Fostul primar al municipiului Constanța Radu Mazăre a fost condamnat definitiv joi, 3 februarie, de Înalta Curte de Casație și Justiție la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul „Polaris”. Alături de acesta a fost condamnat, tot la 5 ani de închisoare cu executare, și afaceristul Sorin Strutinsky.

Radu Mazăre a fost găsit vinovat de comiterea infracțiunilor de luare de mită și conflict de interese în formă continuată. Instanța supremă a dispus și confiscarea de la Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky a câte 3,4 milioane de lei.

Fostul primar al municipiului Constanța se află încarcerat din anul 2019, ca urmare a unei condamnări la 9 ani de închisoare. Tot în spatele gratiilor se află și Sorin Strutinsky. Acesta s-a predat anul trecut în Italia, unde își ispășește pedeapsa de 10 ani și 4 luni de închisoare.

Acuzațiile DNA

Potrivit procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, în perioada 2006-2009, Radu Mazăre a solicitat și primit circa 2 milioane euro de la reprezentanții a două firme pentru emiterea documentațiilor de urbanism necesare construirii unor mall-uri în Constanța.

Sumele de bani, arată anchetatorii, au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanții societății respective cu o firmă controlată de Mazăre atât direct, cât și prin intermediul unui alt inculpat.

În perioada 2008-2014, arată anchetatorii, Radu Mazăre, cu ajutorul prietenului său Sorin Strutinsky, a primit de la o societate comercială, peste 7 milioane euro pentru un contract de salubritate, pe o perioadă de 25 ani, cu un cost estimat la circa 335 milioane euro. 

Potrivit parchetului anticorupție, în perioada noiembrie 2006 – 2013, Radu Mazăre, în calitate de primar, a participat la încheierea a 12 contracte între Primărie și o firmă controlată de el și de celălalt inculpat, în valoare totală de peste 6 milioane lei.

Totodată, Radu Mazăre a obținut mai multe foloase, conform DNA, după ce în calitate de primar a semnat 13 contracte între Primăria Constanța și o firmă, la care era asociat Strutinsky, în valoare totală de peste 23 milioane lei.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *