Wednesday, January 19, 2022
Jurnalism corect


Motivare. CCR: Decontarea transportului școlar doar pe bază de abonament este neconstituțională/Legea va fi modificată

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 31 octombrie 2019

Curtea Constituțională a decis pe 17 octombrie că decontarea navetei școlare doar pe baza abonamentului este neconstituțională. CCR a fost sesizată de Curtea de Apel Brașov pornind de la situația unui elev căruia școala nu i-a putut deconta transportul pentru că nu avea abonament, așa cum prevede Legea educației.

„Elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă”, se prevede în Legea educației.

Se schimbă legea

Sintagma „pe bază de abonament” a fost contestată, iar judecătorii CCR au admis, în unanimitate, excepția de neconstituționalitate.

În motivarea deciziei, judecătorii CCR susțin, în esență, că sintagma „pe bază de abonament”, cuprinsă în textul de lege criticat, creează o diferență de tratament juridic între elevii care pot prezenta abonament și elevii care, din diferite motive obiective (lipsă de transport comun), nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare (factură fiscală), în sensul că beneficiul decontării este acordat numai primei categorii de elevi.

Motivare decizie CCR

„În realitate, ambele categorii de elevi sunt transportați și prezintă documente doveditoare, astfel încât efortul financiar depus este același. În aceste condiții, deși ambele categorii de elevi sunt transportați în condiții de efort financiar similar, tratamentul juridic în privința decontării este diferit. Diferențierea operată în funcție de documentul prezentat (abonament sau factură), în condițiile în care acești elevi sunt transportați contra cost, nu este un criteriu obiectiv care să justifice tratamentul juridic diferențiat aplicat”, potrivit motivării deciziei judecătorilor CCR.

Așadar, se știe că sunt și localități izolate, localități în care nu se circulă, nu există mijloc de transport în comun care să furnizeze abonamente, iar „suma care se achită pentru decontarea transportului pentru elevi pe bază de abonament este oricum o sumă fixă, în funcție de numărul de kilometri.

„În aceste condiții, limitarea dovezii transportului efectuat de elevi doar la ”abonament”, ca probă, nu este justă și deci nu este constituțională. În consecință, sintagma ”pe bază de abonament”, cuprinsă în textul de lege criticat, este contrară art.16 din Constituție, întrucât limitează decontarea transportului elevilor numai la o singură categorie de elevi din învățământul preuniversitar, fără a exista o justificare obiectivă și rațională în acest sens”, se mai arată în sursa citată.

Vezi AICI documentul întreg: Decizia_657_2019

Inquam Photos/ George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW