Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, dezbătută în Parlament / Voiculescu: Autorii dezastrului din ultimii 30 de ani sunt membrii PSD / Grindeanu: Trebuie să demisionați, dacă aveți onoare

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 15 februarie 2021

Parlamentul dezbate luni moțiunea simplă, numită „Incompetenţa şi lipsa de asumare ucid! Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea şi viaţa românilor!”, depusă de PSD împotriva ministrului Sănătății. Reprezentanții opoziției îl acuză pe Vlad Voiculescu că nu ar fi luat nicio măsură pentru siguranța pacienților în timpul pandemiei de COVID-19, că a subminat strategia națională de vaccinare și că a avut poziții contradictorii cu privire la deschiderea școlilor și a unor activități economice. Reprezentanții coaliției de la guvernare, în schimb, susțin că social-democrații sunt singurii vinovați pentru starea sistemului de Sănătate din România.

Textul moțiunii „Incompetenţa şi lipsa de asumare ucid! Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea şi viaţa românilor!” începe cu un text scris de ministrul Sănătății după incendiul de la Piatra Neamț, în care acesta susținea că Ministerul de resort va trebui să asigure că instalațiile de oxigen din secțiile ATI sunt verificate, iar procedurile sunt clare și complete.

Nu este suficient să arătaţi permanent ce au greşit „ceilalţi”. Asta o făceaţi când eraţi în Opoziţie! Acum, când sunteţi ministru, când deţineţi pârghiile Puterii, trebuie să arătaţi cum şi ce aţi făcut, cum şi ce aţi corectat. Mai ales într-o situaţie de criză majoră de sănătate publică!”, au precizat social-democrații, în textul moțiunii.

Autorii dezastrului din ultimii 30 de ani sunt membrii PSD” – Vlad Voiculescu

Mă bucur să fiu astăzi în Parlament, mă bucur să explic cetățenilor ce am găsit la minister și în sistem. Autorii direcți ai dezastrului din ultimii 30 de ani este PSD și mafia psd-istă(…)Moțiunea a fost scrisă de un domn care a fost consilierul domnului Nicolae Bănicioiu(…) Spitalul a fost condus de un coleg al dumneavoastră, Streinu-Cercel, într-un oraș condus de 12 ani de colegi de-ai dumneavoastră. Vorbesc de asumare colegii de partid ai ultimilor miniștri ai Sănătății, toți anchetați de DNA. Vorbesc de asumare oamenii care au condus Min Sănătății în 18 din ultimii 30 de ani(…) M-aș fi așteptat, dacă le-ar fi păsat de sănătatea oamenilor, să primesc propuneri de proiecte ambițioase. Am verificat la registratură și în telefon și nu e nimic(…) Am găsit sistemul de sănătate mult mai rău decât l-am lăsat. V-ați bătut joc de ce am făcut în 2016 și era un început de reformă reală. Ați făcut asta pentru că reforma reală înseamnă decuplarea clienților politici de la banii din sănătate. V-a speriat(…) Pandemia ne-a găsit cu spitale care nu aveau autorizația de funcționare(…) Stimați parlamentari, aveți o decizie simplă: să votați cu mafia din sistemul sanitar sau cu mine și cu acești oameni împotriva mafiei”, a spus Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

Trebuie să demisionați, dacă aveți onoare” – Sorin Grindeanu

Un alt român ars a murit. Avea 51 de ani, fusese internat cu arsuri grave, după ce s-a electrocutat în ianuarie și a fost transferat cu foarte mare întârziere în Belgia. În țară a îndurat un adevărat calvar: a fost internat la Constanța, apoi mutat la Iași, acolo transferul său în străinătate a fost amânat. După o altă săptămână, a fost transferat spre spitalul belgian. Am urmărit toate etapele înfiorătoare ale acestei suferințe. 

Ministrului Voiculescu sunt sigur că nici nu i-a păsat de acest caz până dimineață, când a venit vestea tragică. Abia atunci a reușit să facă ce știe mai bine: să fugă de răspundere. Domnule ministru: sunteți principalul vinovat moral de moartea acestui român. Ați găsit un mecanism de transfer al marilor arși, născut foarte greu după tragedia de la Piatra Neamț. Trebuia să aveți grijă să îl aplicați la primul caz important din mandatul dvs, dar nu l-ați aplicat. Numai pentru acest caz trebuie să demisionați din funcție dacă aveți onoare și demnitate. 

Am expus cazul pacientului ars pentru că este un exemplu relevant de ce putea să facă domnul ministru. Să intervină pentru aplicarea unui control existent. Sper că printre parlamentarii actualei puteri să fie destui care la momentul votului să uite că sunt PNL, USR-PLUS sau UDMR. Să realizeze că înainte de a fi demnitari sunt oameni, iar după ce votează să se poată uita în ochii familiei românului transportat în Belgia și să spună că au făcut un gram de dreptate”, a declarat Sorin Grindeanu, membru PSD.

PSD e vinovat de starea sistemului sanitar” – Cristian Băcanu

L-am văzut pe domnul deputat Rafila citind într-un mod neconvingător. O moțiune PSD cu privire la viața și sănătatea românilor este de un cinism patologic. Premierul OUG 13 a venit să vorbească de Sănătate. Când Grindeanu a fost prim-ministru a vorbit despre OUG 13. Domnilor PSD-iști, în ultimii 10 ani, ați guvernat 7. V-ați bătut joc de medici, de pacienți. Să ne aducem aminte ce personaje ați pus în fruntea Ministerului Sănătății. Domnul Adrian Streinu-Cercel, cel care acum un an de zile afirma că problema virusului COVID-19 este doar un „punctișor” pe harta Chinei. Îl informez că, între timp, au murit peste 2,4 milioane de oameni, iar în România au murit peste 20.000 de oameni. Acum puțin timp, domnul Streinu Cercel propunea programul „Vacanța Mare”. Voi aveți tupeul să le vorbiți românilor de Sănătate. Vă mai dau un exemplu: Baronul „ciorăpel”, prietenul lui Dragnea, de la Rahova, cel care a condus SJU Neamț timp de 4 ani de zile. Nu PSD e vinovat pentru că românilor le e frică să meargă la spital? Doar PSD e vinovat de starea în care se află sistemul sanitar românesc. Sunt vinovați cei care i-au pus miniștrii ai Sănătății pe Pintea, Bodog și Bănicioiu, acum anchetați de DNA”, a afirmat Cristian Băcanu, parlamentar PNL.

Să nu uităm cine e PSD” – Diana Stoica

Ne aflăm în primă criză sanitară la nivel mondial, ne aflăm în primă campanie de vaccinare împotriva COVID-19. În aceste momente, PSD inițiază o moțiune împotriva ministrului Sănătății, după o lună de mandat. Să nu uităm cine e PSD, același care ne-a scos în stradă când au măcelărit legile justiției. Același PSD care a căpușat instituțiile din România. Același PSD care a susținut în funcții publice oameni precum Bănicioiu. Vă mai amintiți de Sorina Pintea, susținută de liderul vostru suprem Dragnea, acum anchetată pentru luare de mită. Vlad Voiculescu este un pericol pentru mafia PSD și pentru cei care vor să fure din sistemul sanitar. Moțiunea este despre ipocrizia acestui partid care în ultimii 30 de ani nu a făcut nimic pentru sănătatea românilor. Numai machete ați făcut în ultimii 30 de ani”, a declarat parlamentarul USR-PLUS Diana Stoica.

Când se urcă scroafa în pom, cine tace nu e om” – George Simion

Când se urcă scroafa în pom, cine tace nu e om. Ne-ați promis că veți lua măsuri cu privire la spitalele din România. Una vorbim, alta fumăm. Domnule ministru, am văzut că a venit tăticul Cioloș să vă ia apărarea. Spitalele din România sunt instituții de omorât români. Vom vota orice moțiune împotriva acestui ministru care refuză să își asumă orice decizie. Să vă fie rușine”, potrivit președintelui AUR, George Simion.

Lipsa de asumare ucide” – Alexandru Rafila

Sunt surprins să constat că moțiunea se referă la ceva, iar răspunsul reprezentanților Guvernului se referă la altceva. Constatăm că răspunsurile sunt istorice, se referă la miniștrii Sănătății ai PSD, se referă că anumite persoane au inițiat anumite legi. Înțeleg că abordarea este politică, dar urgența este de sănătate publică. Trebuie să fim responsabili, să ne asumăm acest lucru, nu să discutăm de imagine, PR. Eu, dacă vă aduceți aminte, am fost bucuros când domnul ministru Voiculescu a fost nominalizat. Din păcate, am greșit. Speranța că un om tânăr, care a făcut studii în străinătate, care cunoaște sistemul sanitar, s-a prăbușit, în mod evident(…) Lipsa de asumare ucide”, a afirmat medicul Alexandru Rafila, reprezentant PSD.

Răspunsul ministrului Sănătății

Mi-am notat câteva lucruri, din cele spuse de o parte dintre vorbitori. Aș vrea să îi răspund domnului Grindeanu, pentru că a vorbit despre o dramă. Înainte să se adreseze țării, ar fi putut să citească normativul pe care l-a citat. Normativul spune foarte clar cui îi revine responsabilitatea pentru transfer. Luați și citiți, domnule Grindeanu. Ceea ce pentru dumneavoastră este numai circ, pentru echipa mea, din care fac parte doi supraviețuitori de la Colectiv, acest om are un nume și un pronume. Interesați-vă. Accidentul s-a petrecut pe 20 ianuarie, pe 21 ianuarie la 21:00 a fost transmis către DSU, au fost transmise toate datele pentru transfer. Nu mai folosiți dramele oamenilor în felul acesta. Am încercat să îmi notez lucruri din cele spuse de domnul Simion, am reținut că este îngrijorat pentru unul dintre medicamentele care a lipsit românilor. Ministerul Sănătății este împotriva fumatului, aceasta este recomandarea noastră. Domnul Rafila a vorbit despre soluții concrete și a spus că sunt mai multe soluții în textul moțiunii. Ați scris un text politic, nu sunt soluții concrete. Aveți ușa ministerului deschisă, dacă vreți să propuneți soluții. În continuare, ușa este deschisă. Mi-ați cerut câteva măsuri concrete: am redeschis școlile, nu a fost puțin lucru, am introdus testarea în școli, am crescut accesibilitatea pentru testarea cu teste antigen. Am reevaluat legislația în domeniu pentru comercializarea testelor rapide, am modificat parametrii de raportare pentru stabilirea indicatorului după care ne ghidăm, am demarat procedurile de achiziții centralizate pentru pacienții cu TBC, am introdus Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova în secțiunea prioritară pentru infarct, plătim medicii de familie pentru programarea românilor la vaccinare, am extins vaccinarea antigripală și m-am asigurat că tot personalul sanitar sunt plătiți în mod onest și transparent. V-aș mulțumi, nu pot să zic că am fost încântat de spectacolul de astăzi, dar m-am bucurat să îi ascult pe colegii de la PNL și UDMR. Vă mulțumesc, seară bună!”, a declarat Vlad Voiculescu.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *