Tuesday, August 3, 2021
Jurnalism corect


Moțiunea simplă împotriva ministrului Fondurilor Europene, dezbătută luni în Camera Deputaților / Cum răspunde Cristian Ghinea acuzațiilor lansate de PSD / UPDATE Principalele declarații ale deputaților

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 14 iunie 2021

UPDATE Principalele declarații ale deputaților, de la dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului Cristian Ghinea:

Cristian Ghinea: „Am citit textul moţiunii. Este un banc prost. Am tot zis la dezbaterile din comisii că ar fi bine să discutăm pe bune, aşezat, serios despre fondurile europene. Nu am cu cine. Domnule Ciolacu, să nu publicaţi pe Facebook textul moţiunii că vă suspendă contul(…)Spuneţi că Guvernul nu a alocat bani pentru combaterea epidemiei de COVID. Fals. 2,7 miliarde lei au fost alocaţi în ultimul an pentru dotarea spitalelor din România. Sunt proiecte în curs de implementare. Şi aceste informaţii se gasesc pe site. Puneţi mâna şi citiţi că nu doare(…)Am prevăzut în plan un sistem foarte strict de monitorizare şi prevenţie a fraudelor. Asta este. Ghinion pentru PSD. Nu veţi putea şpăgui, nu veţi putea fura bani de la PNRR. A început să funcţioneze şi Parchetul European. Doamna Kovesi să vă păzească. Aţi alungat-o din ţară şi aţi dat de dracu iar(…)Domnule Ciolacu, ţinem pariul da? Dacă e respinsă moţiunea, aştept să faceţi un gest de onoare şi să vă daţi demisia. PSD nu înţelege nimic din fondurile europene. Vom merge mai departe şi această coaliţie face bine pentru România”

Sorin Grindeanu: „Această moţiune nu este doar despre Cristian Ghinea, ci despre dezastrul produs în privinţa PNRR. Domnul Ghinea este de fapt prototipul unui mod de a face politică,  prototipul USR-istului care ştie doar să dărâme, nu să construiasă. De când aţi apărut ca partid pe scena politică românească doar asta aţi făcut: aţi criticat, aţi blocat şi aţi distrus. Domnule Ghinea, ieşiţi din bula în care vă găsiţi, păşiţi în viaţa reală. Pe plan personal v-aţi transformat frustrările extremisului civic în active financiare şi afaceri profitabile. De ce nu procedaţi la fel şi cu România? De ce nu vreţi ca România să crească, ca nivelul de trai al romanilor să crească. Pe Facebook sunteţi un maestru al demagogiei, un expert în bla bla-uri despre integritate, transparenţă. În realitate v-aţi descoperit rapid vocaţia de ong-ist ideologic pe bani mulţi, pe bani din ce în ce ce mai mulţi. Aţi ajuns unul din noii băieţi destepţi în ONG-uri abonate la tocat din fonduri eurpene pe tot felul de simpozioanre, care nu folosesc nimănui, doar dumneavoastră ca să încasaţi sume enorme”

Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR PLUS: „Domnule Grindeanu, ştiţi cum să daţi proiecte cu intenţie, aţi dat OUG 13 şi aţi scos jumătate de ţară în stradă. Dar nu toţi cei care au pixul guvernamental fac asta. Este a treia moţiune împotriva unui ministru USR-PLUS. Lui Vlad Voiculescu i-aţi reproşat că nu a făcut în câteva luni ce nu s-a făcut în 30 de ani, lui Claudiu Năsui, că a blocat vacanţele luxoase ale funcţionarilor, dar la moţiunea lui Ghinea aţi reuşit să adunaţi cea mai mare colecţie de minciuni.Ciolacu a minţit de patru ori în ultimele luni că PNRR a fost respins. A scris în moţiune minciuni şi dezinformări. Domnule Ciolacu, aţi spus că reformaţi PSD. Cum, minţind în declaraţii publice? Când nu minţiţi, furaţi, când nu furaţi, minţiţi”

George Simion, lider AUR: „Domnule Ghinea, cred că ar trebui să vă schimbaţi ochelarii, pentru că noi nu am semnat nimic. Aţi greşit, după cum aţi greşit când tot pe acel scaun când v-am cerut să garantaţi că nu vor veni controale ale FMI că ne împrumutăm prin PNRR şi Comisia Europeană va fii atentă şi ne va lua toţi banii prin PNRR înapoi, dacă vom greşi. Nu mă interesează că pe IT-stul unor îl cheamă Sebastian Ghiţă şi pe IT-ştii altora îi cheamă altfel”

Știrea inițială

Camera Deputaților dezbate luni moțiunea simplă depusă împotriva ministrului Fondurilor Europene, urmând să dea marți votul final. Cristian Ghinea susține că textul moțiunii este o „însăilare de minciuni, dezinformări și contraziceri flagrante”.

PSD răspândește Fake News mai ceva decât televiziunile lor de casă. Textul moțiunii depuse astăzi este o însăilare de minciuni, dezinformări și contraziceri flagrante. Acestea sunt doar o parte din ele, riscam să fac o postare mult prea lungă pentru Facebook. Tot a ieșit un text lung”, a scris ministrul Fondurilor Europene, pe Facebook.

Cristian Ghinea a răspuns acuzațiilor care i se aduc în textul moțiunii simple, dezbătută luni în plenul Camerei Deputaților. Ludovic Orban a transmis că liberalii vor vota împotriva moțiunii simple.

Răspunsul ministrului:

Minciuna PSD: “Fiecare zi înseamnă pierderi imense din fondurile europene și scufundarea în abisul austerității”

Adevărul: Prognoza Comisiei Europene estimează creșterea Produsului Intern Brut cu 3,8% în 2021, respectiv cu 4% în 2022. Creșterea estimate în cazul României este mai mare decât media UE. Informațiile pot fi verificate aici.

Minciuna PSD: Absorbția curentă este la pământ

Adevărul: Rata absorbției fondurilor europene la data de 1 mai 2021, pentru exercițiul financiar 2014-2020 este de 55% – adică 16,8 miliarde de euro, bani europeni intrați în România. Rata de absorbție a României este în marja mediei UE (58%), este egală cu cea a Belgiei și mai mare decât a altor state precum Italia (53%), Spania (51%), Danemarca sau Olanda (45%). Informațiile pot fi verificate aici.

Minciuna PSD: Programele din Cadrul Financiar 2021-2027 nu există nici pe hârtie

Adevărul: România a publicat încă de anul trecut propunerea Acordului de Parteneriat și propunerile Programelor Operaționale aferente perioadei de programare 2021 -2027, documente care au fost puse în dezbatere publică. Toate aceste documente se găsesc pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Niciunul dintre statele membre UE nu a demarat proiectele pe cadrul financiar următor. Nici nu aveau cum, în acest moment ne aflăm în faza de negociere a Acordurilor de Parteneriat, conform calendarului stabilit de UE. Informațiile pot fi verificate aici.

Prostia PSD – Acordul de Parteneriat și Programele Operaționale 2021-2027 au fost trimise toamna trecută ca draft la Bruxelles.

De tot râsul: În același document de doar șase pagini specialiștii PSD spun că Programele Operaționale 2021-2027 „nu există nici pe hârtie” dar și că “Programele Operaționale 2021 – 2027 au fost trimise la Bruxelles”.

Minciuna PSD – S-au evaporat 1,3 miliarde euro din alocarea pe PNRR.

Adevărul: România nu a „pierdut” niciun cent din PNRR. Alocarea din Mecanismul de Redresare și Reziliență care revine fiecărui stat membru este făcută pe baza unei formule de calcul prevăzute în Regulamentul MRR. Alocările finale sunt stabilite pe baza datelor Eurostat aferente anului 2019. Alocările inițiale erau bazate pe estimări, nu pe date finale. Unul dintre criteriile luat în calcul pentru stabilirea alocării de fonduri este evoluția Venitul Național Brut (VNB) în anii pandemiei. Pentru că economia României s-a descurcat mai bine decât economiile altor state UE, alocarea estimativă inițială a României a fost modificată în conformitate de acest algoritm. Informația poate fi verificată aici, pagina 36.

Minciuna PSD – România nu a alocat fonduri europene pentru susținerea sistemului medical în contextul pandemiei de Covid-19

Adevărul: 2,7 miliarde lei din fonduri europene, alocați în ultimul an pentru dotarea spitalelor din România pe fondul pandemiei de COVID 19 – contracte evaluate și semnate! MIPE a semnat deja cu beneficiarii din sectorul medical 169 de contracte de finanțare, la nivelul întregii țări. Informația poate fi verificată aici – Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (gov.ro)

Minciuna PSD – România va pierde bani europeni

Adevărul – România nu a “pierdut” bani și nici nu se află în risc de a intra pe procedură de decommitment (procedură care prevede ca sumele necheltuite într-un interval de timp – n+3 – din cele alocate pentru proiecte europene sunt rambursate dacă nu sunt folosite). MIPE a anunțat deja acest lucru, aici

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW