Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Moțiunea simplă depusă împotriva ministrului de Interne, trimisă la Comisia pentru politică externă

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 13 decembrie 2022 Etichete: , , , ,

Conducerea Camerei Deputaților a trimis marți, 13 decembrie, moțiunea simplă depusă de USR și Forța Dreptei împotriva ministrului de Interne la Comisia pentru politică externă din Parlament, într-un demers catalogat de parlamentarii opoziției drept „scut făcut de PSD și PNL în jurul lui Lucian Bode”

Comisia pentru politică externă are, astfel, o săptămână la dispoziție pentru a analiza moțiunea depusă de opoziție.

Astăzi, în Biroul Permanent, moțiunea simplă depusă de USR și Forța Dreptei împotriva ministrului de Interne a fost blocată pe motive absurde. PSD și PNL au solicitat aviz de la Comisia de Externe și de la Ministerul de Externe pentru a putea dezbate moțiunea.

Mai mult, termenul pentru aviz a fost prelungit până la data în care Parlamentul se pregătește de vacanța parlamentară, incălcând regulamentul care spune că moțiunea simplă trebuie dezbătută în 6 zile. Tot efortul PSD și PNL, pentru ca Lucian Bode să aibă sărbători liniștite. Două partide care fac scut în fața celui care a îngropat visul românilor de a intra în Schengen”, a declarat Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR.

A doua moțiune depusă împotriva ministrului de Interne

Imediat după eșecul aderării la Schengen, USR și Forța Dreptei au anunțat că au depus o nouă moțiune simplă împotriva lui Lucian Bode.

Mi-aș fi dorit să fie un moment mai bun pentru România. Din păcate, cu toții am primit o veste năprasnică ieri – refuzul aderării României la Schengen și cred că poate nicăieri în România nu se simte asta mai dureros decât în Bihor. Pentru acest eșec trebuie să existe și responsabili. PNL, în frunte cu Lucian Bode, trebuie să își asume eșecul votului pentru aderarea României la Schengen”, a declarat Cătălin Drulă, vineri.

Ar fi, astfel, a doua moțiune simplă depusă de USR și Forța Dreptei împotriva ministrului de Interne. Prima, depusă în contextul scandalului referitor la contractul acordat de MAI companiei BMW pentru achiziția de autospeciale, a fost respinsă de parlamentarii puterii.

Are nenumărate motive pentru a pleca din funcție, de la plagiat la licitații aranjate. Dar cel mai grav este dosarul Schengen, cu o afectare incalculabilă a viitorului economic al României. Nu putem avea un ministru de Interne de mâna a treia în Europa. De aceea vom depune această moțiune simplă și ne așteptăm ca orice parlamentar român responsabil să o voteze”, a conchis Cătălin Drulă.

Răspunsul lui Bode

Lucian Bode susține că „abia așteaptă” să prezinte opiniei publice tot ceea ce a făcut Ministerul de Interne pentru ca aderarea României la Spațiul Schengen să fie pusă pe masa consiliului JAI.

Știți foarte bine că de 11 ani: Guvernul României, Ministerul afacerilor Interne investește și a investit peste 1 miliarda de euro în dotări, în echipamente, în tehnologii noi. A pregătit peste 60.000 de specialiști la centrul nostru de pregătire de la Buzău, Centrul de Pregătire Schengen. A primit vizita de evaluare voluntară a 25 de specialiști în perioada 9-12 octombrie anul acesta. A primit vizita de evaluare a specialiștilor din Olanda.

Toate aceste evaluări au ieșit impecabile și comunicarea Comisiei a fost foarte clară: România respectă toate condiționalitățile tehnice impuse de Schengen, mai mult, am fost dat exemple de bune practici, așa dar, structurile MAI și-au făcut datoria și dacă am fost, ieri, în postura de a se lua o decizie favorabilă pentru România, am fost și datorită profesionalismului angajaților MAI”, a declarat Lucian Bode, în urma unei ședințe a Biroului Politic Național al PNL.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW