Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Moțiunea de cenzură inițiată de PSD va fi citită joi în Parlament

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 20 august 2020 Etichete: , , ,

Parlamentul este convocat în sesiune extraordinară joi, la ora 12.00, pentru citirea moţiunii de cenzură iniţiate de Partidul Social Democrat împotriva Guvernului condus de Ludovic Orban.

Moţiunea de cenzură „Guvernul PNL – de la pandemie la pande-mită generalizată”, a fost semnată de 205 de senatori şi deputaţi.

Conform regulamentului Parlamentului, în cel mult cinci zile de la data depunerii, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere.

Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc în cel mult trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Data şi locul şedinţei comune în care au loc prezentarea, dezbaterea şi votul asupra moţiunii se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.

În cazul în care moţiunea de cenzură nu întruneşte majoritatea necesară pentru a fi adoptată, Guvernul rămâne în funcţie. Totodată, dacă moţiunea este respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

În situaţia în care moţiunea este adoptată, prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, încrederea acordată de Parlament Guvernului se consideră retrasă, iar Guvenul este demis (art. 113 din Constituţie).

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *