Friday, December 13, 2024
Jurnalism corect


Moscova, optimistă în implicarea administrației Trump într-un acord de pace cu Ucraina

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 25 noiembrie 2024 Etichete: , ,

Kremlinul a declarat luni că a observat comentariile din cercul lui Donald Trump despre posibilitatea unui plan de pace pentru Ucraina, în contrast cu administrația actuală a lui Joe Biden, care, în opinia Kremlinului, continuă să caute escaladarea conflictului, informează Reuters.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a făcut aceste afirmații după ce a fost întrebat despre un interviu dat de Mike Waltz, candidatul lui Trump pentru funcția de consilier pentru securitate națională, la Fox News. Waltz a spus că Trump este „foarte îngrijorat” de intensificarea luptei dintre Rusia și Ucraina și că dorește să pună capăt războiului „în mod responsabil”. Waltz a mai subliniat implicarea Coreei de Nord și a Iranului în conflict, folosirea de către Rusia a rachetelor hipersonice și decizia unor state occidentale de a permite Ucrainei să lovească ținte din Rusia, adăugând că și Coreea de Sud se gândește la o eventuală implicare.

„Ce trebuie să discutăm este cine va participa la negocieri, dacă se va ajunge la un acord sau armistițiu, și cum putem aduce ambele părți la masa discuțiilor, iar apoi să stabilim cadrul unui posibil acord”, a spus Waltz. În comentariile sale, Peskov a menționat că Kremlinul a luat în considerare aceste declarații și a adăugat că președintele Putin a subliniat de mai multe ori disponibilitatea Moscovei de a purta negocieri cu privire la Ucraina. „Într-adevăr, din partea susținătorilor lui Trump și a celor numiți pentru viitoarele funcții, se aud termeni precum „pace” și „plan de pace”, a spus Peskov, răspunzând întrebărilor despre declarațiile lui Waltz. „În schimb, administrația actuală (Biden) nu folosește astfel de cuvinte, iar acțiunile lor continuă să escaladeze conflictul. Aceasta este realitatea cu care ne confruntăm”, a adăugat el.

În luna iunie, Putin a vorbit despre condițiile în care Moscova ar fi dispusă să înceapă negocierile de pace: Ucraina ar trebui să abandoneze ambițiile de aderare la NATO și să cedeze integral patru regiuni pe care Rusia le revendică (Donețk și Lugansk în est, Herson și Zaporojie în sud), teritorii pe care Moscova le-a anexat deja, dar nu le controlează pe deplin. Rusia consideră că aceste condiții reflectă realitatea de pe câmpul de luptă, unde forțele ruse continuă să progreseze, în timp ce Ucraina respinge aceste cerințe, considerându-le o capitulare inacceptabilă.

foto: X

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW