Stirile zilei

Moscova critică expulzarea celor doi spioni ruși: „Bucureştiul dă vina pe Rusia pentru problemele sale interne”

Printr-o declarație a purtătoarei de cuvânt, Maria Zaharova, Ministerul rus de Externe a critica decizia autorităților române de a expulza doi spioni ruși, aflați în țara noastră sub acoperire diplomatică. 

„În ceea ce priveşte obsesia Bucureştiului de a găsi o „urmă rusească” în aceste dispute politice absolut interne, intra-româneşti: este asta ceva nou, e vreun fel de noutate? Nu. Am respins deja în repetate rânduri toate aceste speculaţii nefondate şi precizăm încă o dată: Rusia nu are obiceiul de a se amesteca în treburile altora. Acestea sunt problemele României, ceea ce se întâmplă acolo. Este o criză a sistemului politic (…). Este o înlocuire absolută a instituţiilor democratice prin manipulări lipsite de scrupule. Noi nu avem nimic de-a face cu asta”, a declarat Maria Zaharova, citată de Tass.

Adrian Robertin Dinu, fondatorul „Statului Major al Comandamentului ‘Vlad Țepeș’”, a fost reținut joi de procurorii DIICOT alături de Ștefan Mateescu, Raul-Mihail Lupu, Georgică-Cristian Atitiene, Radu Pompiliu Șofran și Marius Semeniuc. Interfața organizației era generalul Radu Theodoru (101 ani), cunoscut pentru pozițiile sale antisemite și antioccidentale. Aceștia sunt acuzați de trădare, infracțiune ce se pedepsește cu până la 20 ani de închisoare, după ce, cu sprijinul unor spioni ruși, ar fi încercat răsturnarea ordinii constituționale.

Spionii ruși, implicați în tentativa de răsturnare a ordinii constituționale

Cazul ar fi fost doar unul de psihiatrie, dacă printre cei care au susținut gruparea nu s-ar fi amestecat și doi spioni ruși. Este vorba de atașatului militar, aero și naval, Victor Makovski și de adjunctul acestuia, Evgheni Ignatiev. Aceștia din urmă au fost declarați miercuri persoana non grata pe teritoriul României.

„Începând cu anul 2023, cetățenii români au organizat și derulat activități, inclusiv de constituire a unei grupări paramilitare, în vederea afectării ordinii constituționale a României, precum și derulării de acțiuni subversive cu caracter instigator în scopul influențării vieții socio-politice din țara noastră. În vederea îndeplinirii obiectivelor destabilizatoare, reprezentanți ai grupării au solicitat în mod activ sprijin din partea unor ofițeri din cadrul Ambasadei Federației Ruse. În cadrul aceleiași acțiuni, la propunerea DGIA și SRI, doi diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București au fost declarați persona non grata de către MAE, la data de 05.03.2025, în temeiul art. 9 alin. 1 al Convenției de la Viena din 18.04.1961 privind relațiile diplomatice, ratificată prin Decretul 566/1968. Cei doi diplomați ruși au desfășurat acțiuni de culegere de informații din domenii de interes strategic și au întreprins acțiuni de susținere a demersurilor anticonstituționale ale grupării”, arată Serviciul Român de Informații.

Articole Recomandate

Back to top button